Мечти по шведски… и „Методът Грьонхолм“- най-новата премиера на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“

На какво сме способни, за да се сдобием с работното място, за което винаги сме мечтали? Докъде сме способни да стигнем ? Къде е пределът на нашата амбиция?  Това са въпроси, които ни задава съвременният каталунски драматург, сценарист и преводач Жорди Галсеран , добил международна известност с пиесата си „Методът Грьонхолм“ („El mètode Grönholm“), играна вече в 60 страни. Пиесата на 9 март 2022 г. имаше премиера на сцената на  Драматичен театър „Гео Милев“, и предизвика бурните амплодисменти на старозагорци. 

Спектакълът на режисьора Стефан Спасов те оставя без дъх, няма антракт, но всяка минута, ако не си замислен, се смееш или плачеш. Това е резултатът от комедията, която ни предлага необикновен сюжет –  интервю за работа, наречено на името на шведския психолог  – „Методът Грьонхолм”. 

Сюжетът събира четири човешки истории от един делник в скандинавието, който  може да бъде и на Балканите. На сцената  каскадно се редуват мелодраматични, комични и трагични ситуации. Подборът на кандидат за заемане на длъжността търговски директор става в стерилно помещение без изход, но с камери, които наблюдават и светят в сигнално червено. Вместо обичайното събеседване на кандидатите се предлага странна игра. Невидимият шеф им поставя задачи, коя от коя по-нелепи и подозрителни, тласкайки конкурентите в битка на живот и смърт. Офисът-мечта се превръща в психотрилър, блестящо написан ,който безпощадно разголва съвременните отношения между героите, обсебени от страстта към парите и високите постове.
В този  уникален пъзел от манипулации, логика и атрактивност еднакво успешно са изиграни ролите на кандидатите, представени от Иван Калошев, Цветомир Черкезов, Миленка Сотирова и Стефан Борисов, които ни карат да забравим етиката, милостта, житейските правила. Неочакваният финал кара зрителя да се почувства като в психо игра, която го е зашеметила. А драматургията, пресъздадена от Стефан Спасов,  предлага толкова много въпроси, отговорите на които се търсят от зрителите и след падане на завесата.

Представлението ще се играе и на 14 март и 22 март, на 5 и 27 април, от 19.00 часа в залата на ДТ „Гео Милев“.

Методът „Грьонхолм“  е втора среща на Жорди Галсеран Фере с публиката в Стара Загора, след 10 години. През 2012 г. тук беше представена пиесата му „Карнавал“, пресъздадена от режисьора Петър Денчев.

Д-р Румяна Лечева