Европроект за обновяване на водоснабдяването на Стара Загора осигурява 1 млн лв за археологически разкопки

Общо 1 млн. лв. за археологически проучвания на територията на археологическия резерват „ Августа Траяна- Верея -Стара Загора“ са осигурени за тази и следващата година, съобщи Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей (РИМ). Средствата са предвидени в европроект на стойност над 121 млн. лв. за обновяване на ВиК мрежата в централната градска част, на който преди дни беше даден официално старт.

Програмата за археологически проучвания е одобрена от Министерството на културата и Европейската комисия, изтъкна Петър Калчев.

Всеки метър от трасетата на разкопаните улици ще бъде проучен и документиран от археолозите на РИМ – Стара Загора. Не е изключено да се открият нови артефакти в границите на архитектурния резерват, които да обогатят историческите свидетелства за града. Специалистите от музея ще подготвят доклад за разкритията, а окончателното решение за съдбата на артефактите ще вземе Министерството на културата, обясни Петър Калчев.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, като по-голямата част от средства в размер 121 996 236,26 лв. са предоставени безвъзмездно от Кохезионния фонд. Крайният срок за изпълнението му е ноември 2023 г. Една от основните цели е намаляване с поне 5 на сто на загубите от питейна вода, която към момента е в рамките на половината от първоначално подаваното количество, коментира при старта инж.  Румен Райков, директор на държавното ВиК дружество.

Ще бъдат подменени над 40 километра от общо 260-те км водопроводна мрежа на Стара Загора, в комбинация с управление на налягането чрез 14 водомерни (DMA) зони. Първите 5 от тях са в кварталите “Три чучура-юг”, “Три чучура-център”, “Орфей и Евридика”, “Казански” и “Казански-запад”. Останалите 9 зони обхващат централната градска част, където водопроводната мрежа е най-амортизирана.

Предстои разкопаване на някои улици, което ще смути бита на старозагорци, но не може да се мине без него – коментира инж. Румен Райков . “Реконструкцията ще даде много по-качествен продукт, след като я завършим” – увери той и съобщи, че започнатият през лятото проект в Чирпан вече е почти приключен без никакво забавяне.

Ще бъдат реконструирани и близо 17 километра от канализационната мрежа на града, с цел предпазване на препълването й при интензивни дъждове. Ще бъде рехабилитиран довеждащ водопровод, захранващ западните квартали на града, гравитачният водопровод от Водоснабдителна система “Стара Загора-Дунавци”, ще бъде модернизирана и Пречиствателната станция за отпадни води на Стара Загора.

Строително-монтажните работи ще започнат от ул. “Иван Вазов” към средата на март и ще продължат до края на 2023 година, ако няма съществено забавяне при разкриването и проучването на археологически обекти по трасето. Ще ги извършва консорциум между „ВиК Стара Загора“ ЕООД и “ДК Инфра Инвест” ЕООД.

Д-р Румяна Лечева