Как се празнува 8-ми март по света

Международният ден на жената се чества навсякъде по света ежегодно на  8 март. Това е ден не само за отдаване на почит към най-близките на сърцето ни жени, но и ден за признание на политическите, икономическите и обществени постижения на по-слабата половинка от човечеството. Дотук обаче свършва общото. В различните страни по света 8-ми март се отбелязва по различен начин.

В редица страни като Албания, Беларус, Камерун, Куба, Русия, Босна и Херцеговина, Монголия, Сърбия, Китай, Виетнам и други този ден е обявен за национален празник и е неработен. Там се празнува по всички познати правила – с бонбони и цветя за любимите дами, с подаръци за майките, романтични вечери, всенародни веселби и женски партита. 

В Италия жените честват празника без мъже

Любопитно е, че в Италия няма традиция дамите да празнуват 8 март заедно с любимите си мъже, въпреки че е прието по традиция да получават от тях като подарък жълти мимози. Италианките обичат на този празник да излизат с приятелки в барове, ресторанти или дискотеки. В Рим за осмия ден от март е характерно, че всички нощни заведения предлагат мъжки стрийптиз, като навсякъде ходът за дами е безплатен.

Характерен ритуал, който и до днес се изпълнява в Италия, е това, че истинските кавалери дават на любимата си дама лист, на който тя да напише осем свои желания и те да ги изпълнят. Прието е още букетът да се поднесе рано сутринта, още докато жената не е станала от леглото.

Във Виетнам Денят на жената се чества от 2 хиляди години

Една от най-старите традиции, свързана с почитането на жените, се наблюдава във Виетнам, където такъв празник съществува отпреди повече от две хиляди години. Първоначално женският ден се е чествал в памет на сестрите Чънг – две храбри девойки, които имали смелостта да застанат начело на освободителната война срещу китайското господство. В един момент обаче попадат в засада и предпочитат да се хвърлят в реката и да се удавят, но не и да попаднат в плен. С настъпването на социализма, този празник плавно преминава в 8 март, както се чества и днес.

В Япония празникът на жената се отбелязва на 3 март, а в Монголия – на 1 юни

В Страната на изгряващото слънце жената се почита не на 8-ми, а на 3-ти март, като денят е по-известен като Ден на момичетата. Интересно е, че на 15 ноември официално се отдава почит на най-малките момиченца – от 0 до 7 годинки.

В Монголия пък от стари времена жената е символ и пазител на семейното огнище и дома и за неин празник е определена датата 1 юни. Тази традиция се спазва и до днес, въпреки че все повече монголки празнуват и на 8-ми март.

Във Франция и Германия не е прието да се подаряват цветя

Във Франция и Германия не е прието да се подаряват цветя на 8-ми март. В двете държави това е празник по-скоро на майката и на трудещата се самостоятелна жена, а не толкова на любимата. Любовта по тези географски ширини се почита и демонстрира на Свети Валентин.