Атрактивен културен календар изпълнява община Чирпан

За безкрайно интересни и атрактивни събития сподели на брифинг кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

На 1 и 2 май 2022 г. , (ако пандемията позволява) ще бъде възстановен традиционният събор „Гласове и ритми от Тракия“ край село Златна ливада.

Община Чирпан е партньор на Медалидаре за най-големия рок-фестивал, който ще се проведе в Югоизточна Европа. Бандите ще опънат жици от втория уикенд на м. юли 2022 г. До момента има продадени над 24 000 билета за трите дни на рок-феста.

Преди това на 17,18 и 19 юни 2022 г. ще в Чирпан и село Средно градище ще се проведе първият Международен фестивал на лавандулата, за който преди дни публикувахме подробности. Фестът ще се предшества с първия Международен туристически форум, който ще се състои на 15, 16 и 17 юни т.г. На двете събития се очакват да присъстват над 20 000 гости от страната и чужбина.

На 5 август 2022 г. Държавна опера Стара Загора ще представи спектакъла си „Атила“ от Джузепе Верди в недостроения културен дом. Там има много организационни въпроси, които междувременно трябва да се разрешат.

Ще бъда много щастлив, ако се направи поне един спектакъл в сградата, докато се вземе решение за нейната съдба- коментира кметът Ивайло Крачолов.-

На 3 и 4 септември 2022 г. е традиционният „Рок-фест Чирпан“, с който се слага началото на честването на Деня на Чирпан.

На 5 септември ще се състои концерт на ораторията „Моление“ по музика на Найден Андреев в изпълнение на хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Следват празници, посветени на художника Никола Манев и международен пленер по живопис.

На 17,18 и 19 септември 2022 г. ще се проведе голям международен винен фест. Кметът съобщи, че организаторите имат много сериозни партньори с гости от Турция, Сърбия, Италия и др.

Заедно с културната програма, свързана с феста, ще се състои за първи път театрално биенале „Театър на село“, сподели г-н Крачолов.- Искам за благодаря на народния представител Атанас Михнев от ПП „Продължаваме промяната“, който е наш партньор в организацията на събитието. Досега имаме потвърждение от пет студентстки трупи. Те ще представят спектаклите си в залата на НЧ „Отец Паисий“ в село Средно градище, а два спектакъла – и в амфитеатъра на Музея на Яворов“.

Росица Ранчева