На 4 март 1975 г. Кралица Елизабет II дава благородническа титла на актьора Чарли Чаплин

Чарлс Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 година в Лондон, а родителите му са певци и актьори от мюзик хола. Сър Чарлс Спенсър Чаплин е една от най-креативните личности в ерата на нямото кино, Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми, а по-късно и забележителен режисьор.Чарли Чаплин  е създателят на един от най-знаменитите образи в нямото кино – на бродягата Чарли.В средата на 1910-те Чаплин постепенно изработва своя легендарен кинообраз на „Малкия човек“. Слава на Чаплин носи нямото кино, и въпреки че звукът се появява във филмите през 1927 г., Чарли остава верен на старата технология още цяло десетилетие.

Първият звуков филм на Чаплин е „Великият диктатор“ — антихитлеристки филм, заснет през 1940 г.

Чаплин получава Оскар за:

1929 г. Циркът

1952 г. Светлините на рампата – Оскар за най-добра оригинална музика

1972 г. Цялостна кариера

Умира в съня си през 1977 г. на Рождество Христово на възраст от 88 години в малкия швейцарски град Веве. Погребан е във Во, Швейцария. На 1 март 1978 година неговият ковчег е изкопан и откраднат от двама емигранти – полякът Роман Вардас и българинът Ганчо Ганев с цел да изнудват семейството му за пари. Замисълът се проваля и крадците са заловени, а ковчегът е открит единадесет седмици по-късно, закопан край Женевското езеро. Тялото след това е препогребано под два метра бетон, за да се предотвратят подобни бъдещи посегателства.Чаплин е женен 4 пъти и има 11 деца.

През 1999 г. Американският филмов институт поставя Чарли Чаплин на 10-о място в списъка на 100-те най-големи звезди на киното за последните 100 години сред мъжете.