Осем старозагорски училища се включиха в инициативата „Да съхраним българското”

За шеста поредна година Средно училище „Максим Горки“ проведе инициативата – „Да съхраним българското“. Тя бе подкрепена от Община Стара Загора и още седем старозагорски училища.

В навечерието на Националния празник – 3 март, ученици, учители и родители облечени в български носии или елементи от тях, се събраха на хоро в дворовете на школата.

Събитието е по идея на ученическия парламент в СУ „Максим Горки”, а целта е съхранение на вековните български традиции.

Хора се извиха и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Хан Аспарухово, ПГСАГ „Лубор Байер“, XII ОУ „Стефан Караджа“, НУ „Димитър Благоев“, ОУ „Бойчо Русев“, с. Преславен, СУ „Христо Смирненски“ и ОУ „Георги Райчев“.

В Девето основно училище „Веселин Ханчев” пък почетоха празника с нестандартен флашмоб. В него се включиха деца от начална степен. Заедно със своите класни ръководители и колеги от прогимназиален етап те вложиха цялото си сърце в изобразяването на картата на България. Така учениците показаха, че за тях Трети март не е поредният почивен ден, а ден, който трябва да се празнува гордо, да се помни и да носи емоция на съпричастност. Те знаят, че големите дела се познават по усърдието,

което си вложил в тях. Уроците по история не са само сухи факти, те са

вдъхновение и гордост.

Росица Въльовска