Митрополит Киприан призова за мир в целия свят

България празнува 144 години от Освобождението си. Празничното утро започна с благодарствен молебен в храм-паметника „Рождество Христово“, град Шипка., отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в съслужение с Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и свещенослужители от двете епархии.

„Честит и благословен празник на всеки българин, който ревностно пази вяра, история и родина. Помолихме се за мир в целия свят, за да има благопреуспяване на народа. Нека във всяко българско семейство да се възцари онази любов към родината!“, каза старозагорският владика и призова да не забравяме величавата си история. „Това е, което днес дължим на всички мъченици. Не за мъст ,а за да вървим по пъртината, която са прокарали и да правим стъпки по нея. Тя ще ни отведе до вярата и достойнството! Поклон пред паметта им! Поклон пред всички, които допринесоха Майка България да я има и да пребъдва!“, допълни архиереят.

Старозагорският митропорит участва и в тържественото честване на 144 години от Освобождението в подножието на връх Св. Никола. От трибуната митрополит Киприан отново отдаде почит към героите на страната ни, като се обърна към българския народ с думите : „Поклон пред всички войни паднали за Освобождението на България, които братски идват да освободят изстрадалата ни Родина и на дело, полагайки живота си, отстояват силата на православната любов! Редно е днес, особено днес, да се вгледаме и повторим примера им на единение! Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха кости пред олтара на Отечеството ни! Бог да пази обичната ни родина и всеки българин да пребъдва с Божията благодат!“

Празникът завърши с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата.

Благовест Илиев