Камбаните на храм „Свето Рождество Христово“ поставиха началото на тържественото честване на 144 години от Освобождението на България

За 120-и пореден път на 3 март 2022 г. точно в 10:00 часа 16-те камбани на храм „Свето Рождество Христово“ огласиха Старопланинския проход, за да поставят началото на тържественото честване на 144 години от Освобождението на България. В храма има ремонт, който е достигнал до  53-ия метър, почти под камбаните, но те не са спирали да звънят. А най-голямата, 17-тата,  която тежи 12 тона, ще прозвъни за първи път след  приключване на реставрацията през септември, когато официално  ще бъдат отбелязани 120 години от тържественото освещаване на християнската светиня. За спешния ремонт на храма бяха отпуснати малко над 1,6 млн. лв. от правителството през 2020 г., след настойчивата молба на Старозагорския митрополит. „Ремонтът върви успешно“, каза  Негово Високопреосвещенство  Старозагорският митрополит Киприан преди да влезе в храма за тържествената служба.

Владиката оглави панихида в памет на героите на Шипченската епопея заедно със свещеници от Старозагорска епархия, Ставрофорен иконом Николай Георгиев,  началник на отдела „Връзки с обществеността“ при Светия синод на БПЦ и представител на Руската православна църква. На службата присъстваха председателят на общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, депутати, граждани.

Старозагорският митрополит Киприан отправи молба за мир по земята и любов в семействата, и в България, и по света.

Храмът „Свето Рождество Христово“ е съграден в знак на почит към героите от Руско-турската  война (1877-1878). Върху вътрешните стени и в аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на 8 491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на Освободителната война в България. В криптата под храма в 12 каменни саркофага са положени тленните останки на загиналите.

Подготовката за построяването на храма е дълга и много интересна. Още през 1879 година руският цар Александър II издава разрешение да започне набиране на средства, като сам дарява икона, ризница и 1000 рубли. На 25 април 1880 година излиза и разрешението му за учредяването на „Комитет за построяването на православен храм в подножието на Балкана в Южна България за вечно поменуване на воините, паднали във войната 1877 – 1878 година“. През 1881 година по инициатива на граф Николай Игнатиев комитетът решава храмът да носи името „Рождество Христово”, тъй като последната голяма битка на руските войски с турските става именно в дните на този празник. Инициативата за неговото построяване е на граф Игнатиев и  Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев.

Събрани са над 300 000 рубли, огромна за времето си сума, и е обявен конкурс за проект на храма. Печели го архитектът проф. Антоний Томишко.

Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. , когато е осветен от Старозагорския митрополит Методий по време на националното честване на 25 години от Шипченската битка през юли-септември 1877 г., припомни историята отец Йордан Карагеоргиев, началник на Културно-информационния отдел на Старозагорската митрополия.

Жителите на Шипка подаряват терена за изграждане на храма, в памет на загиналите войни, изтъкна  кметът Василка Панайотова, която присъства на панихидата в храма.

Д-р Румяна ЛЕЧЕВА/БТА