5 старозагорски НПО-та се обединиха за подкрепа на бежанците от войната в Украйна

Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Обществен Дарителски фонд Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Стара Загора и младият Творчески колектив „На улицата“ обединяват усилията си за посрещане, първоначално обгрижване, жилищно настаняване и осигуряване на работа на украински бежанци. Към тази организирана общност са поканени да се присъединят и други структури и групи, които биха искали да работят за подкрепата на бягащите от войната в Украйна, в координация с националните и местни власти“. Това заяви на 2 март 2022 г. на брифинг Олег Стоилов, председател на Търговско- промишлената палата. Само за два дни е открита банкова сметка, в която са постъпили първите 3000 лв. Редица фирми и неправителствени организации са заявили готовност да помогнат според необходимостите. Целта на новосъздадената временна организация, е също така на имейл office@fund-sz.org, и на имейлите или в офисите на участващи организации старозагорци да получават необходимата информация и допълнителни инструкции.

Славин Янакиев, който е председател на Граждански клуб ЛИПА и управител на фирма „Прогрес“ заяви съпричастността, както на клуба, така и на работниците и специалистите от предприятието към бежанците. Той сподели думите на папа Бенедик, че „Войната е срам за политиците“. Янакиев каза, че суровините, с които предприятието работи се доставят от Русия и от Украйна. За съжаление всички договори са блокирани и ако нещата продължат в този вид, не след дълго и „Прогрес“ ще спре да работи. Т.е. предстои работниците да останат без средства.

Вени Петрова- председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите обяви, че към момента има готовност да бъдат настанени 100 души , както в хотелска база, така и в частни жилища. Има уговорка при необходимост децата на бежанците да бъдат настанени в детски градини.

Искаме да обгрижим всеки бедстващ украинец, пристигнал в България, каза Вени Петрова. – Големият проблем е, че не можем да осигурим контакт с българските власти и да координираме действията си“.

Катя Дянкова от Обществен дарителски фонд обясни, че посочената банкова сметка е на Обществения дарителски фонд. По нея има постъпили средства, предимно от фирми. Направена е група във Фейсбук – „Помощ за бежанците от войната в Украйна/Стара Загора“. Групата цели да се обедини силата на старозагорци, да се споделя информация, да се правят конструктивни предложения.

Според Катя Дянкова засега най-големият проблем остава предвижването в Украйна и напускането на държавата. По границата има безплатен транспорт, който може да предвижва хората пред Румъния до България, от където също доброволци извозват пристигналите. Тя съобщи, че е създадена връзка с „Мисия криле“, които от много години имат опит с бежанци от други големи конфликти и ще се работи заедно.

От Творчески колектив „На улицата“ слагаме културно-младежко измерение на всички наши дейности, сподели Мирчо Христов.- Искаме да направим всичко възможно децата и младежите, които бягат от Украйна да се чувстват добре дошли в България и да съдействаме за преодоляване на техните травматични изживявания и предоставяне на възможност да се чувстват спокойно, сигурно и комфортно в нашия град“.

Призоваваме бизнеса и старозагорските граждани да заявят солидарната си подкрепа с украинските бежанци чрез заявяване на готовност за приемане и временно настаняване на бежанци и назначаването им на работа“- заявиха организаторите.
Финансова помощ за първоначално съдействие на бежанците можете да превеждате по банкова сметка на 

Обществен Дарителски фонд Стара Загора 

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА
IBAN: BG02FINV915053BGN0DJ4D
банков код: FINVBGSF
основание: Украйна

(Ще получавате подробна информация за изразходването на средствата).

На брифинга присъства и първата доброволка-украинка.

Казвам се Яна Глухова. От две години съм щастливо омъжена и живея в България, т.е. имам семейство и тук, но и в Украйна. Желая максимално да помогна на моите сънародници, когато пристигнат тук, преди всичко с превод, а и с абсолютно всичко, от което има нужда. Имам родители и близки в Украйна, но щом не мога на тях да помогна, ще бъда максимално полезна на тези, които са успели да избягат от войната“.

Младата много симпатична жена е завършила колеж за готвачи и работи по специалността си. Тя каза още, че си пише с близките, а разговаря с майка си, която се намира засега на по-безопасно място. Яна има пълна подкрепа и разбиране от семейството на съпруга си.

Росица Ранчева