Премиера в Драматичен театър „Гео Милев“

Поредната премиера, за творчески сезон 2021/2022 година, на Драматичен театър „Гео Милев” Стара Загора ще се състои на 9 март 2022 г., от 19.00 часа. Спектакълът е „Методът Грьонхолм” от Жорди Галсеран, превод от каталонски – Нева Мичева. Сценичният вариант, музикалната картина и режисурата са дело на Стефан Спасов, сценографията и костюмите са на Кирил Наумов.

(Гост – режисьорът Стефан Спасов не е просто познато лице от телевизионния екран. Старозагорската театрална публика високо оцени постановките, които той направи на сцената на ДТ „Гео Милев”– „Иванов” от А. П. Чехов, 2015 г., „Полет над кукувиче гнездо” драматизация на Дейл Васерман, по романа на Кен Киси, 2017 г., „Снаха” от Георги Караславов, 2018 г.)

Действащите лица и изпълнители в спектакъла „Методът Грьонхолм са:

 Феран АуджеИВАН КАЛОШЕВ

Енрик Фонт –  ЦВЕТОМИР ЧЕРКЕЗОВ

Мерсе Дегас –  МИЛЕНКА СОТИРОВА

Карлес Буено – СТЕФАН СПАСОВ

глас – БОЙКА ВЕЛКОВА

Четирима души си оспорват едно служебно  място, но по пътя към него са заставени да подложат на съмнение всичко, в което вярват, и всичко, което са убедени, че искат и могат. Те са способни, амбициозни и твърде различни и са подбрани сред стотици кандидати за едно окончателно събеседване за работа. Загадъчният метод „Грьонхолм“, по който се провежда то, ги изправя едни срещу други в неподозирана игра – ту смешна, ту нелепа, ту жестока, ту тъжна.

   „Героите играят помежду си, а пиесата – със зрителите. Декорът е игрална дъска. Задават се правилата. Вкарват се препятствия. Играчите разгръщат стратегии. Единствената цел е да се спечели. Но за да бъде наистина интригуваща играта, много е важно да се определи залогът. Едно е да проиграеш двайсет евро, друго – живота си.“ Това казва барселонският драматург Жо̀рди Галсеран за „Методът Грьонхолм“, пиесата, с която се прочу по цял свят. И уточнява собствения си залог в едно интервю: „ Моят начин да разбирам живота и писането е през чувството за хумор. Плашат ме хората, които приемат всичко сериозно…  Моите пиеси обичайно се движат по ръба на бръснача. Смехът и крясъкът са съседи. Идете на кино да гледате филм на ужасите и ще видите, че половината публика се хили, другата половина панически крещи. Това са две твърде близки реакции. И двете зависят от изненадата…“

 ПРЕМИЕРА – на 9 март 2022 г. от 19.00 часа на основна сцена в ДТ „Гео Милев”. Спектакълът ще се играе и на 14 и 22 март.