Праплеменницата на Яворов проф. Димитрина Нанева завещава цялото си имущество на фондация „Яворов“

Праплеменницата на поета и революционер Пейо Крачолов Яворов проф. Димитрина Нанева, която си отиде от този свят на 70 години, завещава цялото си движимо и недвижимо имущество на фондация „Яворов“. Това разкри председателят на фондация “Яворов” Тодор Иванов.

Тялото на праплеменницата на поета беше намерено в апартамента й в столицата на на ул. „Гео Милев“ в началото на  януари тази година. Завещанието е направено пред софийски нотариус на 24 ноември 2016 г.

Проф. Димитрина Нанева дарява на фондация „Яворов“ – Чирпан два апартамента в София и вила в Костенец. Нейната воля е жилището й на ул. „Драговица“ в столицата да се ползва от двама студенти от Чирпан, които учат медицина в продължение на пет години. На всеки един от тях да се изплаща стипендия от 200 лева, семестриалните им такси, както и да се покриват комуналните разходи на жилището.

Волята на наследницата на Яворов е гробът му в парцел 46, ред 8/9, гробно място 7, в Централни софийски гробища в квартал „Орландовци“, да бъде обявен за паметник на културата, а грижата за него да поеме фондация „Яворов“.

От фондацията, която тази година навършва три десетилетия от учредяването си, очаквали проф. Димитрина Нанева да участва в традиционните чествания по повод 144-та година от рождението на поета на 13 януари, но преди празниците тя се обадила, че е преболедувала ковид и все още трудно се възстановява.

Проф. Нанева беше изключително деен член на фондацията. Знаем, че тя ще бъде погребана до гроба на Яворов, защото мястото е било откупено от семейството й за вечни времена”, обясни Тодор Иванов.

Проф. Димитрина Нанева е родена през 1952 г. в родната къща на Пейо Яворов в Чирпан, която е превърната в музей по личните указания на цар Борис ΙΙΙ. Това става след унищожителното земетресение през 1928 г., разрушило града и околните села. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1976 г. През 1980 г. защитава докторска дисертация в Санкт Петербург. Професор е по политология и дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е била и член на редакционната колегия и постоянен автор в списание „Един завет“. 

Проф. Димитрина Нанева е правнучка на сестрата на поета Екатерина, припомни пред Тодор Иванов. Той уточни, че тя и оперната певица Явора Стоилова са последните живи потомки на Пейо Яворов, но и двете нямат наследници. Родителите на Яворов са имали пет деца, но от тях единствено любимата сестра на поета Екатерина оставя наследници: Найден, Малина и най-малката Ганка. Найден и Малина са починали през 1965 г., Найден няма деца, а Малина има една дъщеря Екатерина и от нея внучка – Димитрина. Най-малката сестра Ганка има дъщеря, кръстена на поета – Явора Стоилова. Тя също има дъщеря – Василия, която почина през 2012 година, обясни Тодор Иванов родовата история на прочутия поет и революционер от Чирпан.

Д-р Румяна Лечева/БТА