БАЩИНСКА ПОДКРЕПА ЗА СТУДЕНТИТЕ ОТ УКРАЙНА В ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков и зам.-ректорът по учебната дейност доц.д-р  Нели Грозева се срещнаха със студентите от Украйна, които се обучават в университета. Ректорът с много болка и вълнение изрази своята загриженост за съдбата на близките на младежите и им декларира готовността на ръководството за пълна морална и материална подкрепа – не само за тях, но и за техните роднини, които се очаква да пристигнат в Стара Загора тези дни.
На търсещите работа студенти беше предложена възможност за допълнителна заетост. Осигуряват се стаи и апартаменти от общежитията, в които ще бъдат настанени техните майки, братя и сестри. За завършващите бе заявена подкрепа, ако решат да станат докторанти или да кандидатстват за асистенти. Някои от бъдещите лекари споделиха, че искат да специализират в университети в Германия, с които Тракийският университет поддържа добри контакти или работи по съвместни проекти.
Ректорът предложи да осигури транспорт до границата, ако близките на студентите имат нужда от това. Университетът ще съдейства на роднините за намиране на работа, на по-малките братя и сестри за продължаване на образованието в старозагорските училища, а на най-малките деца за намиране на място в детските градини или ясли.
Ще се организират няколко благотворителни изложби и базари за набиране на средства от дарения.
В края на трогателната среща някои от студентите не скриха сълзите си. Те трудно намираха думи, с които да изразят благодарността и признателността си и за личните подаръци, сред които най-ценна беше Библия на български език като духовен символ и молитва за спасение и мир.
Стоянка ПАСТЪРМОВА