Елегантната балетна премиера на „Четирите сезона“ и „Нощ в Ню Йорк“

Премиерните спектакли на едноактните балети „Четирите сезона“ и „Нощ в Ню Йорк“ привлякоха като с магнит зажаднялата за красота публика. И двете вечери /25 и 26 февруари 2022 г./ в салона имаше доста хора, възторжени и аплодиращи дълго.

Да, наистина това бе вдъхновяващо начало за балетната 2022 г. на Държавна опера-Стара Загора, както се надяваше Силвия Томова, художествен ръководител на балета. Трупата, която „превзе“ много върхове в класиката, направи уникална световна премиера със „Сънят на Пилат“, омагьоса зрителите в Бон, Германия – с лекота се справи с поставените от хореографа Сабрина Боско задачи. С лекота, финес, грация, артистичност.

„Четирите сезона“ с музиката на Вивалди бе феерия от цветове и емоции, от мултимедията, от изящните костюми. Ефирно, нежно, красиво. Кипежът на пролетта, лятната любов, есенната страст, зимната нежност – всеки от зрителите намери себе си във всеки сезон, спомни си, как се е чувствал, когато е бил „вътре“  в тях…Изумително нежна Мартина Префетто /лятото/, огнена Клара Ферер /есента/, много нежни двойки и прекрасни сола. Цялата първа част бе хармонична, умиротворяваща с красота и някаква тайно бушуваща светла страст.

В „Нощ в Ню Йорк“ театралният момент бе много силен и много въздействащ. Младите артисти удоволстваха изцяло на сцената и това се предаде на публиката. Тя ги даряваше щедро  с овации след всяко изпълнение върху песните на легендата Синатра. Изискана мултимедия и костюми в черно и бяло. Атрактивни черни тоалети за балерините, които бяха толкова артистични и отдадени. Блестящо соло на Фредерико Пинто /25 февруари/ и Каито Такахаши /26 февруари/ на песента My way. Бляскава Анелия Димитрова, която е толкова центростремителна, така „завзема“ цялата сцена с грацията, усмивката и очарованието си! А Томоки Ишиго се утвърди като абсолютен любимец на публиката, която щедро го възнаграждава с овации.

Нощта в Ню Йорк е загадъчна, танцувална, пивка, сладострастна, бурна, бойна /много емоционален мъжки танц с бой!/. Нощ на звезди на дансинга, любовни двойки, изповеди и силни страсти…

Още едно постижение за балета на Държавна опера-Стара Загора – нежната армия на този град! Млади и талантливи артисти, които с готовност работят с всички хореографи, извличайки най-доброто за своето развитие и път напред. Те са силен екип от ярки индивидуалности и колективна хармоничност.

Поздравления!

Долап.бг