Настанихме първите бежанци в Стара Загора

Вчера (27.02. 2022) в късния следобед настанихме първите украински бежанци в Стара Загора. Две млади семейства с прекрасна дъщеричка на 4 години и син на 5.
Намерихме им голям апартамент, обзаведен, с 3 спални, на центъра на Стара Загора, до пицария „Венеция“, който беше осигурен от двама братя, старозагорци и тяхната майка. Доктор Емил Стоименов и доктор Благовест Стоименов, заедно с майка си Ваня Стоименова, приеха присърце тежкото положение на всички и предоставиха личния си апартамент за тези хора. Нещо повече, апартаментът беше предоставен абсолютно безплатно без 1 лев наем. Адмирации към такива хора в нашия град с големи сърца.
Още вчера помогнах и да бъдат приети в детска градина децата им. Получих моментално съгласие от собственика и директор на частно училище „Елин Пелин“ и частна детска градина „Ян Бибиян“, Катя Русева. Която каза, че ще ги приеме безплатно. Получих подкрепа и акт на съпричастност и от общината в лицето на зам.кмет Иванка Сотирова, която също се ангажира да се намерят две места временно в градината до Венеция, за да е близко до дома им. Къде ще изберат да пратят децата си остава тяхно решение. Аз благодаря от цялото си сърце и на двете дами.

Още днес със съдействието на Златина Пенчева, която ще помага лично и със съдействието на Милен Иванов от Уникредит Булбанк ще направим всичко възможно да им отворим банкова сметка, където да си получават заплатите.

Започваме усилена работа и със Стефка Абаджиева, която е директор на „Червения кръст“ и заедно с нея ще се започне процедура по узаконяване статута им на бежанци, за да могат да намерят работа и да ползват други социални придобивки. Също така съвместно с „Червения кръст“ и групата за бежанците от Украйна, започваме обща кампания за събиране на помощи в помощ на хората в Украйна. Ще се събират:

– Нови, мъжки, дамски и детски дрехи, с етикет.

– спално бельо и топли завивки.

– хигиенни материали.

– храни в консерви и добре пакетирани.

Пунктовете за събиране ще бъдат в нашия офис на Цар Симеон Велики 168А в Бизнес Център Линк на втория етаж, който ще работи от 8.30 до 19.30 и в офиса на „Червения кръст“ зад община Стара Загора.

Продължавам разговорите си с община Стара Загора, кмета Живко Тодоров, зам.кмет Иванка Сотирова и председателя на общинския съвет Мария Динева по подготвяне и осигуряване на места за настаняване в сградата на Метрологията, в общинската станция на баните и в свободни общежития на училищата. Днес ще говоря и с ректора на тракийския университет за възможност за ползване и на техните общежития.

Искам да благодаря на „Сдружението на заведенията в Стара Загора“ и на други фирми от местния бизнес, които застанаха зад нашата кауза и заявиха подкрепа да осигурят безплатни квартири и да предложат работа на всички бежанци.

Няма по-страшно нещо от войната. Който не го е изпитал на гърба си, само той не знае колко е лошо и страшно. Трябва да се подкрепяме в трудни моменти, като братски народи и да си помагаме, защото утре с тази политика на сегашното правителство може и ние да сме на тяхно място.

Хора, гордея се, че съм от Стара Загора и имаме такива съграждани, като вас. Благодаря ви!

Има светлина в тунела. Само обединени успяваме. Бъдете здрави!

Янко ЯНКОВ