Музика без граници – Откровенията на един глас на 5 март

На 5 март от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора бъде представен концерта „Откровенията на един глас“ от поредицата „Музика без граници“ – песенен концерт на тенора  Георгиос Филаделфевс в съпровод на пианистката Виктория Петкова и с участието на поета Янко Михайлов, който ще представи свои поеми.  В програмата на концерта ще звучат творби от Антонио Калдара, Кристоф Вилибалд Глук, Жул Масне, Габриел Форе, Пол Маринйе, Мануел де Фая, Августин Лара, Уберт Жиро.

„Нашата идея е не само да представим на широката публика неизвестни песни от три различни епохи, но също така да се насладим всички заедно на дълбокия смисъл на тези творби.

Ние, като една малка част от любителите на красивото изкуство, искрено се надяваме, че този концерт ще събуди у слушателите интерес и за другата класическа музика, далеч от тази, която се разпространява ежедневно. Истинската красота не принадлежи само на ефекти.

За мен ще бъде истинско удоволствие да се върна за този концерт в Стара Загора градът където дебютирах на оперната сцена преди точно 17 години.

Това са избрани песни, намерени между разхвърляни листове и ноти, които пристигат като подарък от миналото. Други пък се връщат решително за да се конкурират с гласа ми и със спомените. Картината се променя някак рязко, но не хаотично. Реших, че е време да погледна напред с надежда и с моите най-любими мелодии. Благодарен съм на пианистката Виктория Петкова и на поета Янко Михайлов за тяхното съгласие да преживеем заедно това рисковано, но уникално пътешествие от барока до „Belle époque“ – споделя Георгиос Филаделфевс.

 ГЕОРГИОС ФИЛАДЕЛФЕФС е роден през 1979г. в Атина.

Започва обучението си по пиано на 11 годишна възраст. Три години по-късно е приет със стипендия в Националната консерватория „Манолис Каломирис” – Атина в класа на Рена Бека и успоредно с това започва уроци по пеене. След дипломирането си продължава да работи с голямата гръцка пианистка Мария Херойоргу-Сигара – ученичка на Ив Нат, Маргарита Лонг и Алфредо Казела. През 1996г. печели първия си пианистичен  конкурс в Гърция, а две години по-късно идва в България да учи пиано в НМА „П.Владигеров” в класа на проф. Жени Захариева. Тук продължава да учи оперно пеене със Стоян Кисьов. През 2004г. завършва Магистратура по пиано, а през 2011г. Магистратура по оперно пеене.

Лауреат е на международни конкурси по пиано, като – „Гранд При Мария Калас”-Атина – II-ра награда, „Seiler”-София – I-ва награда, „Морис Салтиел” – Гърция – I-ва награда и др. Получава медал от кмета на Атина за творческа дейност.

През 2005г. дебютира като тенор с партията на Каварадоси в операта „Тоска” в Опера Стара Загора. Оттогава дебютира в главните тенорови партии на оперите – „Дон Паскуале”, „Азис и Галатея”, „Прилепът”, „Селска чест”,”Палячи”, „Борис Годунов”, „Ромео и Жулиета”, „Капулети и Монтеки”, „Травиата”, „Бохеми”, „Съдба за двама”-световна премиера ,Човешкият глас,Фантомът на Операта и др.

Ораториалният му репертуар включва: Хендел-„Месия”, Л. ван Бетовен-Симфония номер 9, Бах Кантата BWV 147, К.Орф „Катули Кармина” и „Кармина Бурана”.

От 2002г. с пианистката Валентина Василева изпълняват множество концертни програми, включващи старинни арии, Lieder, канцонети,оперни арии, класически песни, цикли за глас и пиано.

Гостувал е на фестивалите: „Софийски музикални седмици”, „Димитър Ненов”, „Катя Попова”, „Варненско лято”, „Борис Христов”, „Манолис Каломирис”, „Опероса” и др.

Бил е солист на Филхармониите:София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас, Русе, Разград,Видин, Шумен, Сливен; Музикален театър – София, „Симфониета” – София,Камерен оркестър на Добрич и Ямбол, Tutti Solli, Яш-Румъния, Кипърска филхармония, Атинска Филхармония, Държавна Украинска филхармония, „INSO” – Лвов, Филхармониите на Волгоград и Днепропетровск.

Имал е концерти в зали като: Мегарон и Палас – Атина, Аристотелион – Солун; Palau de la Musica – Барселона; Auditorio Nacional и Teatro de la Zarzuela – Мадрид; “Ф. Лист”-Будапеща, зала „България”, Откритите театри на Никозия и Ниш.

Гастролирал е в Гърция, Кипър, Испания,Португалия, Сърбия, Германия, Украина, Белгия, Холандия, Швейцария,Унгария и Албания.

Г.Филаделфефс има в репертоара си 28 концерта за пиано и оркестър, 42 тенорови партии, старинни арии, Lieder, канцонети,оперни арии, класически песни, цикли за глас и пиано и голям солов пианистичен репертоар.

От 2007г. живее и работи в България.

 ВИКТОРИЯ ПЕТКОВА е родена в Пловдив през 2002-ра година. На пет години започва своето обучение по пиано при г-жа Васка Владимирова. От 2016-та година продължава да учи пиано при гръцкия пианист Георгиос Филаделфевс и през 2018-та година изнася първия си самостоятелен рецитал. Тя има в репертоара си произведения, сонати и цикли от епохата на Барока до 21-ви век. Виктория е първата българска пианистка представила в България „Малка сюита“ за пиано от Микис Теодоракис. Лауреат е на национални и международни конкурси по пиано като „Наследници на Орфей“ – Албена, „Надежди, таланти, майстори“ – Добрич, „Музиката и Земята“ – София, „Албер Русел“ – София, „Музикални фойерверки в Баден-Вюртемберг“ – Карлсруе и други. През 2020-та година участва в проекта „Himmlische Nacht der Tenöre“ в Германия и прави своя дебют със симфоничен оркестър, като изпълнява със Симфониета Враца четвъртия концерт за пиано и оркестър на Лудвиг ван Бетховен под диригентството на  маестро Христо Павлов. Виктория Петкова има ATCL диплома по пиано с отличие в Trinity College, London.

 ЯНКО МИХАЙЛОВ е бизнес консултант и предприемач-иноватор, но и поет и мислител.

Написва първото си стихотворение в Мароко като дете и е автор на стихосбирката “Поеми за забравяне”, написана оригинално на френски език. Тя е представяна неколкократно, както в България, така и във Франция.

Френски възпитаник, който от 1990 г. живее и работи в Париж, Франция. Там завършва Националният Агрономически Институт – Париж със специалност „Бизнес икономика и управление” . Специализира „Процеси на вземане на решения в кризисни ситуации” в Парижкия Университет 9-та част – Дофин през при Бернар Роа и Мишел Бери. Лицензиран обучител Дейл Карнеги – Париж от 2004 г.

През 2006 г. основава агенцията по комуникация и бизнес отношения Ентуей, която ръководи и до днес. Същевременно е работил девет години за Пиер Карден и го е представлявал лично в България.

Работил е със световноизвестни консултанти като Жак Сегела в политическа комуникация, Бертран Робер в кризисната комуникация, Мишел Сиго в административно управление и европейски проекти.

Той е експерт по индивидуална и публична комуникация, личностно изграждане и поведение, стратегически анализ и процеси на вземане на решения и изграждане на стратегии.

Разработва иновативни бизнес проекти в партньорство или за своите клиенти. Този му опит го доближава до ежедневието на ръководителите на фирми и организации по отношение на стратегиите за развитие, вземането на решения и работата с хора на практическо ниво.

От 2018г. работи активно и в България.