Международен архитектурен конкурс за бъдещето на „брадясалата“ соц. сграда за култура обяви Община Чирпан

До края на месец април т.г. тече срокът на обявения Международен конкурс за млади архитекти. Целта е да се представят идейни проекти и концепции за бъдещето на сградата, която повече от 40 години стои недовършена в центъра на град Чирпан, в два варианта: Ако така остане сградата как да изглежда и каква да бъде нейната функционална характеристика или ако, се предпочете събарянето й и на нейно място се изгради нова, по-модерна и функционална, как да изглежда. Ще се направи публично обсъждане. Ще се вземе решение на Общинския съвет и след това ще се пристъпи към действия“. Това каза преди дни на брифинг в Стара Загора кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов.

Оказва се, че архитектурният екип на сградите на Старозагорската опера и на Културния дом в Чирпан е един и същ. Чирпанската версия е зала за 600 зрители и въртяща се сцена, е била започната на 22 май 1978 година, когато са били взривени някогашните хали на Чирпан. Идеята е била на поета Павел Матев,  по онова време председател на Комитета за изкуство и култура , който е роден в чирпанското село Оризово.

Първоначален инвеститор е била държавата. Строителството е било преустановено през 1988 година, като междувременно са били изразходвани близо 5,5 млн. тогавашни лева. През изминалите 45 години, сградата е била прехвърлена като собственост на общината. Правени са няколко безуспешни опита тя да бъде продадена на частни фирми и довършена с различно от първоначалното предназначение. Междувременно са окрадени близо 1 200 кв. м. медни листове от покривната конструкция и голяма част от електроинсталациите. Вече втора година екип от български специалисти работи над проект за промени спрямо предварителната идея – отпадане на въртящата се сцена, отваряне на зали за конференции и експозиции на местния исторически музей, който е настанен в бившо училище. 

Според Ивайло Крачолов над 1 млн. лева ще струва укрепването на Културния дом, а още 7 милиона, за да бъде довършена сградата във вида, в който е проектирана. Ако се събори и на нейно място се изгради нова, от съвременни и енергоспестяващи материали, парите ще са горе-долу същите.

Така или иначе, на 5 август 2022 г. в тази полупорутена сграда Държавна опера Стара Загора ще представи една от мащабните си постановки „Атила“ от Джузепе Верди. Това ще бъде началото или краят на замислената за Културен дом сграда. Амбицията на кмета Крачолов е през неговия първи мандат да се вземе решение и да започнат действия, а през втория му мандат – да бъде завършена окончателно.

Росица Ранчева