43 интересни факти за България, които трябва да знаете

Научете някои истории и любопитни факти за България:

1. Една от най-старите държави в Европа

България е една от най-старите държави в Европа. Тя е и единствената държава, която никога не е променяла името си от създаването си през 681г.

2. Пловдив – Един от най-старите постоянно населени градове в Европа и света

Пловдив, вторият по големина град в България, е един от най-старите постоянно населени градове в Европа и света. В различните класации той заема от 1-во до 3-то място, затова тук не е посочено на кое място е. През по-голямата част от своята 8000-годишна история той е бил известен като Филипополис. Пловдив има археологически останки, които показват, че хората са се заселили в района повече от 8000 години. За сравнение, Рим е млад приблизително 2800 години, а Атина е създадена преди 6000 години.

3. Най-старото златно съкровище

Във Варна е открито най-старото златно съкровище в света. През 1972г. в некропол в индустриалната зона на черноморската столица на България са открити почти 300 гроба. Артефактите са от 4600 – 4200г. пр. н. е.! Съкровището се състои от общо 3000 предмета и тежи шест килограма.

4. Най-старата православна църква е българската

В България е найстарата славянска православна църква. Тя е призната за независима църква през 870 г. сл. н. е.

5. 19 февруари – Денят на Освобождението на България

За първи път Освобождението е чествано на 19 февруари (3 март нов стил) 1879г. във Велико Търново. Малко след 9 септември 1944г. е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва. За официален и национален празник е обявен през 1991г. с решение на Народното събрание и се отбелязва всяка година на 3 март.

6. Българите говорят български

Това е изненада за много чужденци. След почти пет века под управлението на Османската империя България придобива своята независимост през 1908г. Въпреки различните религии, традиции и езици на българи и османци, българският дух и език оцеляват.

7. Българското знаме никога не е било пленявано

Българската армия никога не е губила битка. За съжаление също така никога не е печелила война (поради некомпетентността на управляващите). Един от най-значимите интересни факти за България е, че по време на битка българско знаме никога не е било пленено.

8. България е спасила своите евреи

Единствената държава в света, която е спасила своите евреи по време на Втората световна война. Въпреки факта, че страната е на страната на Германия, никой евреин никога не е бил транспортиран в концентрационен лагер.

9. Излел е Делю Хайдутин в космоса

Българската народна песен „Излел е Делю Хайдутин“ изпълнена от българската певица на народна музика Валя Балканска беше изпратена, като музикално послание от Земята към далечния космос на борда на американската космическа сонда – Вояджър I.

10. Най-точния календар в света

През 1976г. ЮНЕСКО обявява прабългарския календар за най-точния в света.

11. Първият цифров компютър в света

Джон Винсент Атанасов, изобретателят на първия цифров компютър 1937г., е от български произход. Син е на българския имигрант Иван Атанасов.

12. Най-великият борец за всички времена

Дан Колов е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и легенда в бойните изкуства с удивителните 1500 победи и едва 72 загубени мача. Той остана горд българин до смъртта си. Негови са думите: „Чувствам се силен, защото съм българин“.

13. Кирилицата

Кирилицата заменя глаголицата, която е създадена по-рано от Св. св.Кирил и Методий. Св. Климент Охридски, който е ученик на Св. Кирил, е опростил глаголицата. Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз, откакто България се присъедини към Съюза през 2007г.

14. България на три морета

Преди да попадне под османско иго, страната ни е била двойно по-голяма. Тя е опирала на три морета – Егейско (Бяло море), Адриатическо и Черно море.

15. Скални образувания

Някои от най-страхотните скални образувания в България са:

 • Чудните мостове
 • Белоградчишките скали
 • Сватбата“
 • Арката Тюленово

16. Александър Невски

Катедралата Александър Невски в сърцето на българската столица е една от най големите източноправославни катедрали в света и най голямата на Балканския полуостров.

17. Световното наследство

ЮНЕСКО включи девет български обекта в списъка си с обекти на световното наследство. Някои от тях са:

 • Тракийската Казанлъшка гробница
 • Свещарската гробница
 • Античният град Несебър
 • Мадарският конник
 • Ивановски скални църкви
 • Боянската църква
 • Рилския манастир

18. Предварителният списък на ЮНЕСКО

 • Пещерата Магура с рисунки от бронзовата епоха
 • Бачковският манастир
 • Град Мелник и Роженският манастир

Интересни факти за географията на България

19. Стара планина

Планината, дала името на Балканския полуостров, минава през цялата ширина на България. Тя се простира от Сърбия, разделя България на Северна и Южна и достига Черно море при нос Емине.

20. Световното наследство на ЮНЕСКО

 • Национален парк Пирин
 • Природен резерват Сребърна

21. Редки животински и растителни видове

България е една от малкото страни, които могат да Ви изненадат не само с красива природа, но и с редки животински и растителни видове. Някои от тях отдавна са изчезнали в други части на Европа.

22. СПА столица на Балканите

България е втората най-богата на природни минерални извори държава в Европа, отстъпвайки само на Исландия. Следователно България е рай за всеки любител на СПА! Тя е определена за СПА столицата на Балканите.

23. Производство на розово масло

В Розовата долина, разположена между планините Стара планина и Средна гора, се произвежда голяма част от розовото масло в света, но все пак не е на първо място. Розовото масло е основен компонент в козметичната индустрия.

24. Уникални пясъчни плажове на Черно море

Естествената граница на България на изток, Черно море, се отличава с девствени пясъчни плажове и високи скали. Брегът също е дом на голямо биоразнообразие и плодородната добруджанска степ.

25. Територия

С размер от почти 111 000 км 2, България е колкото Охайо, малко по-малка от съседна Гърция, някъде между размерите на Северна Корея и Южна Корея, и приблизително наполовина от Уганда.

26. Най-високият връх на Балканите

Най-високата българска планина, Рила планина, е и най-високата на Балканите. Най-високият и връх – Мусала (2925 м) е по-висок от планината Олимп със седем метра.

Велики българи, чиито изобретения и действия направиха света по-добро място

27. Св. св. Кирил и Методий

Вече споменахме кирилицата в предишен интересен факт за България. Тъй като създаването й е имало такова огромно въздействие върху света, ще включа учените, основатели на азбуката отново. Това са двамата братя Св. св. Кирил и Методий, както и техните ученици, най-известният от които е Светите Климент, Сава, Наум, Горазд и Ангеларий.

28. Дан Колов

Когато говорим за интересни факти за България, няма как да не споменем Дан Колов и неговото постижение поне два пъти. Българинът Дан Колов е борец ​​по бойни изкуства, участвал в над 1500 мача. Сред неговите постижения са спечелването на Световното първенство в тежка категория с диамантен пояс (1928, 1933), спечелването на Европейското първенство в тежка категория (1934, 1937, 1938), както и победи на турнири в Япония (1924), Бразилия (1927) и в САЩ (1914 – 1927).

29. Генерал Владимир Вазов

Той ръководи българските сили в битка по време на Първата световна война при Дойран. Битката завършва с отблъскване на всички атаки на значително по-добре обучените, по-добре оборудвани и превъзхождащи гръцката и британската армия. Британците отдадоха голяма чест на генерал Владимир Вазов през 1936г. в Лондон, като свалиха знамената на всички свои полкове, участвали в битката. Председателят на британския легион майор Голди каза в речта си: „ Той е един от малкото чуждестранни офицери, чието име присъства в нашата история “.

30. Петър Петров – инженер

Българският емигрант Петър Петров е изобретател и инженер, който е работил за космическата програма на НАСА. В дългия списък с неговите постижения ще намерите развитието на една от най-ранните компютъризирани системи за наблюдение на замърсяването, телеметрични устройства за ранни метеорологични и комуникационни спътници, ранен безжичен сърдечен монитор и компонентите на един от първите цифрови часовници в света. Запомнете името му следващия път, когато погледнете часа на електронното си устройство;

31. Джон Атанасов

Физикът и изобретател Джон Винсент Атанасов е сочен за изобретението на първия електронен цифров компютър. Неговата машина беше наречена Atanasoff – Berry Computer.

32. Световния рекорд на Стефка Костадинова

През 1987г. на световното първенство в Рим тя скочи сензационните 2,09 м. До ден днешен никоя друга спортистка не е успяла подобри или постигне рекорда й.

33. Веселин Топалов

Българският гросмайстор по шахмат Веселин Топалов е бивш световен шампион по шах.

34. Райна Касабова

Българката Райна Касабова е първата жена в света, участвала във военен полет.

Интересни факти за богатата култура на България

35. Кукерите

През зимните месеци в села и градове в цяла България групи мъже, жени и понякога дори деца се обличат в странни за чужденците костюми, това са кукерите. Украсени с тежки хлопки и огромни шапки или маски те вдигат шум, за да изплашат злите духове и да донесат добра реколта.

36. Най-големият религиозен празник

Докато Коледа е най-големият празник за католическите християни, за източноправославните християни, следователно и за българите, най-големият религиозен празник е Великден.

37. Трифон Зарезан

На 14 февруари българите празнуват и Трифон Зарезан. Той е покровител на лозарите и производителите на вино. Българското вино е сред най-добрите в света.

38. Баба Марта

Всяка година на 1 март ние си разменяме мартеници. Червено-белите вълнени гривни, колиета и малки фигури най-често изобразявани като Пижо и Пенда са символ на добро здраве и берекет.

39. Нестинарство

В планинските части на България близо до границите с Турция и Гърция местните жители все още практикуват ритуал, наречен нестинарство. Мъжете и жените влизат в състояние на транс, след което ходят и танцуват върху жарава.

40. Осмото чудо на света

Чували ли сте за осмото чудо на света? Така се определя българската фолклорна музика! За да се докаже този факт, е песента „Излел е Делю Хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска, която беше описана в №9.

Забавно интересни факти за България

да ти върви по вода“ Смешни факти за България

41. Именни дни

За много българи именният ден е по-голямо тържество от рождения им ден.

42. Чаша вода за успех

Когато член на семейството напусне дома си за специално събитие, например първия учебен ден, дипломирането, важен изпит или в деня на сватбата си, останалите членове на семейството разливат вода пред прага, докато той или тя напуска и се казва „да ти върви по вода“.

43. Да е „НЕ“, а Не е „ДА“

Необясним интересен факт за българите е, че ние въртим главите си за „да“ и кимваме за „не“, което е точно обратното на приетото в света. Не питайте защо, просто правим така!