На 25 февруари 1836 г.  Самюъл Колт получава патент за „въртящо се оръжие“, наречено по-късно револвер

На 25 февруари 1836 г. в американското патентно бюро се подпечатва патента на едно оръжие, което ще получи легендарен статут в следващите векове. Негов създател е г-н Самюел Колт. Въпросният уред за причиняване на смърт се нарича „Колт“ и представлява огнестрелно оръжие с 6 патрона, в цилиндър и иновативен начин за зареждане. Историята обаче помни, че това не е първият револвер, който се използва, но е един от първите, които получават патент и бързо се разпространяват по света.

Фактът, че могат да се произведат повече изстрели и презареждането е значително по-добро, го превръща в предпочитано средство за защита и нападение. Много скоро американската армия ще го признае за основно стрелково оръжие в редиците си. Първото използвано оръжие в архивите на американската армия е пушката, която много наричат „Оръжието на Кентъки“.

Зад създаването ѝ стои човек на име Гаспард Целер от Германия. Макар и да има значителни предимства, американците правят леки промени, за да я превърнат в бързо презареждаща се и още по-смъртоносна. През XIX век всеки войник има нужда от по-бързо и ефикасно оръжие, следователно високата скорострелност е изключително необходима, а и античното презареждане на мускета сякаш започва да остарява.

Именно от пушката се взима толкова необходимия механизъм за стрелба – първо е достатъчно стабилен и втори, огневата мощ е впечатляваща. Когато Самюел започва да работи върху своя модел, на въоръжение и почит са кремъклиите. Американският инженер Елиша Хайдън Колиер създава първият възможен револвер, но нейният механизъм не се върти самостоятелно, както се случва при този на Колт. Въпреки това, създателят никога не отрича, че е използвал нейната технология, за да надгради познанията ѝ и да създаде още по-съвършено оръжие.

И така до 1857 г. неговото производство се наблюдава в Хартфорд, Кънектикът и Лондон. След това идват и останалите производители, които започват да произвеждат същия револвер. Хоръс Смит, Даниел Уесън започват работо отделно един от друг, но много скоро обединяват сили и стават сериозна конкуренция на Колт. Много скоро влизат и в жестоки битки за въпросните патенти, докато накрая към револверите на Смит и Уесън не се добавя специален печат „Made for S&W“.

В следващите години започва да се работи и върху различни модификации като револвер със заглушител, който между другото не е особено ефикасен, след като изстрелът се произвежда в барабана и преминава през дулуто на оръжието. Руският Nagant M 1895 елеминира този проблем, като запечатва разстоянието между двете. В резултат на това може да се намали драстично нивото на шум, но резултатът изобщо не е толкова задоволителен.

Особено главоболие на револверите е времето за презареждане. След произвеждането на 6-те или 8-те изстрела (в зависимост от размера на барабана), повечето револвери все още не разполагат с технологията за бързото изхвърляне на гилзите и стрелецът трябва да презарежда ръчно. Технологията се променя значително, когато се поставя палецът за изпразване на барабана, а след това пристига и добре познатия символичен магазин, който лесно поставя всичките патрони за отрицателно време. Този модел револвери носи името „автоматични“ и както се досещате, няма нищо общо с вида стрелба.

Другият вид автоматични револвери са обвързани с технологията, в която не се налага повече да се зарежда ръчно „петлето“ на револвера и при всяко натискане на спусъка, револверът автоматично зарежда следващия патрон. Понеже липсва газов механизъм за презареждане, както при популярните автоматични оръжия, револверът използва силата на отката, за да извърши този процес. Ето защо мнозина казват, че за разлика от пистолетите, револверът наистина не може да засече – механиката е разработена до съвършенство.

Интересен факт е, че макар и смъртоносен, револверът се представял за толкова безопасен, че дори деца можели да си играят с него. Както показва рекламата на Айвър Джонсън. От друга страна, с появата на автоматичните револвери, шансовете за произвеждане на изстрел по невнимание, са минимилизирани. Истината е, че това оръжие има много предимства и идва с едно единствено изискване – да се почиства и поддържа.

По този начин винаги остава надеждно за употреба. Впрочем, мнозина избират да използват именно револверът пред автоматичните пистолети заради невероятната мощност, все пак Colt Magnum и Colt Python използват съответно .40 милиметрови и .357 патрони и в ръцете на опитен стрелец могат да се превърнат в много съвършено оръжие. Впрочем и Python е спрян от производство по една единствена причина – изключително скъпа продукция, но в момента има съвършена колекционерска стойност и мнозина го смятат за най-добрия произвежден револвер в оръжейната индустрия.

Освен като съвършено и изключително семпло оръжие, револверът може да се похвали и с много сериозно внимание от филмовата индустрия. Предпочитаното оръжие на Мръсния Хари е именно Smith & Wesson Model 29, който стреля с .44 магнум патрони. Компанията все още го произвежда, но с една особена подробност – трябва да се направи специална поръчка. Самият модел се произвежда специално за филма и след като се пуска по кината, редица почитатели започват да правят запитване за закупуването му, което води и до пускането на цялата серия. И до днес револверът е изложен в музей за почитателите на филма.

Източник https://chr.bg/