Изложба „Графични пейзажи“ се открива в Старозагорската художествена галерия

На 24 февруари 2022 г., от 18.00 часа в залите за временни експозиции на Градска художествена галерия в Стара Загора, почитателите на българската графика ще имат възможност в рамките на месец да се докоснат до подбрани произведения на автори, които творят през първата и втората половина на ХХ век. Сред тях са Петър Морозов, Анна Крамер, Васил Захариев, Карел Йорданов, Стоян Йорданов, Давид Перец, Веселин Стайков, Елка Найденова, Пеньо Радев, Тома Томов, Иван Димитров, Георги Динев, Милен Джановски и др.

Пейзажът в българската графика е един от жанровете, който има своето място в нейната дълга история. В тази експозиция обединява различни поколения художници. Посетителите на галерията ще се докоснат до богатата палитра от жанрово разнообразие, сюжетни линии и индивидуални стилове и търсене на всеки един от авторите. Част от произведенията носят характерния за времето си романтично-емоционален заряд, вдъхновен от българската природа. Други разкриват исторически, градски или битови архитектурни моменти или са наситени с различни състояния, усещания за носталгия, асоциации или метафизика

Пейзажите в изложбата носят особено въздействие, изразност и естетика, породени от майсторското боравене с различните техники и специфичните изразни средства на този вид изобразително изкуство.

Експозицията може да бъде разгледана до 22 март 2022 г.

Куратор на изложбата е д-р Катя Тинева – Гюрковска, уредник в Художествена галерия – Стара Загора.

Росица Ранчева