Започна записването за Националния православен фестивал „Св. Св. Кирил и Методий“ в Попово

Започна записването за Националния православен фестивал „Св. Св. Кирил и Методий“ в Попово. Форумът ще се проведе за четвърта година в дните 14-15 май, съобщи за БТА Петър Кирилов – директор на Фестивала и председател на сдружение за фолклор „Цветница“.

Духовното събитие се провежда с благословението на Св. Синод на Българската Православна Църква и под патронажа на Русенската Света Митрополия и се организира от Община Попово и Сдружение за фолклор „Цветница“.

Целта е по-широко представяне на църковните песнопения сред населението и обособяването на град Попово като духовен център. НПФ „Св. Св. Кирил и Методи“ е предназначен за възхвала на Божията слава, църковната музика и молитва, каза Кирилов.

Могат да се включат изпълнители на хорови и източноцърковни песнопения – хорове, камерни формации и детски хорове, клиросни певци, индивидуални изпълнители, хорове неангажирани постоянно в богослуженията. Участниците ще се представят с акапелно пеене.

В предходното издание са се включили 14 хорови формации, наброяващи около 300 хористи. Интересът към проявата расте с годините, коментира още Кирилов.

Откриването на фестивала и конкурсната програма ще бъдат в Дома на културата „Димо Коларов“ в Попово, а гала-концертът – в храм „Успение Богородично“ в града. Фестивалната програма е и с конкурсен характер. Организаторите предвиждат награден фонд за най-стилно представените песнопения.

/АМ/ Източник БТА