Мъглижкият манастир става девически

С решениe на Епархийския съвет на Старозагорската митрополия Мъглижкият манастир „Свети Николай Мирликийски“ става девически. Това обяви за БТА Старозагорският митрополит Киприан. В светата обител ще се настанят монахиня Пелагия и нейното духовно дете монахиня Юстина от Охрид. Заедно с тях ще живеят в Божия дом и две послушнички.
През последните години манастирът се превърна във важно духовно средище. Ремонтирана е килията на Дякон Левски, който е посещавал метоха. Отвори врати и неделно училище.
Съвместно със Сдружение „Творецъ“ от няколко години манастирът е домакин и на международен пленер.
Мъглижкият манастир „Св. Николай Мирликийски“ се намира на два километра северно от град Мъглиж в Казанлъшка духовна околия. Представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради, както и два параклиса в жилищните сгради: „Св. св. Петър и Павел” и „Св. Архангел Михаил”.
За възникването на Мъглижкия манастир „Св. Николай Мирликийски” днес черпим сведения единствено от предания и легенди. Най-разпространеното от тях разказва, че манастирът е възникнал по времето на цар Калоян. Царят, успява да разбие латинците, предвождани от император Балдуин. На път за Търново той спира на това място с войниците за почивка. В знак на благодарност към местното население той дава пари да се съгради Мъглижката света обител. Доказателство за битката с латинците е строителството на преградната стена Калоянка в Мъглижкия балкан.
През изминалите векове манастирът е бил и мъжки, и девически.

Д-р Румяна ЛЕЧЕВА(БТА)