РИМ и Художествената галерия на Стара Загора затварят вратите си за посетители

 

На 22 февруари 2022 година, вторник, заради обидните и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г., Регионален исторически музей (РИМ)– Стара Загора, музей „Неолитни жилища“ и Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ ще бъдат затворени за посещение!“ Това се казва в съобщението, с което институцията подкрепя протеста на специалистите от музеите, галериите и библиотеките на Република България и преминава към ефективни протестни действия.

Колективът на РИМ-Стара Загора, остро протестира срещу малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година. Основните му искания са:

1.Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

2. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

3. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

4. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.
Към протестни действия от утре преминава и Градската художествена галерия.

Библиотекарите от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ засега ще протестират символично.

Институциите се извиняват за причиненото неудобство!