Ученици от Стара Загора с първа награда от 10-я Международен фестивал „Арлекин“

Повод за радост са пристигналите най-сетне статуетки от X Международен фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“ – Варна. Първо място за най-добра мултимедия заслужи най-големият ми до сега филмов проект с ученици – филм за историята и забележителностите на Стара Загора. Заснех го през миналото лято с Емили Лазарова и Николай Златанов (VI клас) от Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ – Стара Загора. Голяма част от заснетия в 16 дни филм все още не е е виждана от публика. В момента не мога да отделя 100 часа за това, но е въпрос на време да завърша монтажа. Колкото и сложно да изглежда, сещам се, че „Апокалипсис сега“ е монтиран 3 години, така че задачата пред мен е далеч по-лека.

В търсене на нови предизвикателства през изминалата учебна година подготвях, доколкото ми оставаше време, ученици в областта на киното и театъра. В Клуб „Седмото изкуство“ подготвих ученици от няколко училища за изяви на национална и международна сцена. Успехите не закъсняха и за една година изготвените късометражни филми бяха отличени навсякъде, където участвахме:

 1. Първа награда за видео проект на VII Български географски онлайн фестивал 2021.
 2. Първо и трето място на Националния Арт фестивал „Сезони“ – Бургас.
 3. Специална награда от Националния онлайн конкурс „Разкажи ми история“ – Сливен.
 4. Сертификати за доброволческа дейност от Община Стара Загора за филма посветен на Стара Загора.
 5. Две трети места в Националния конкурс за буктрейлъри „Живи страници“ – Стара Загора на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
 6. Почетни грамоти от Наградите на посланика на България в Ирландия в Конкурса „България и Европа: традиции и бъдеще“ отличиха два филма от Клуба.
 7. Първо място за „Презентации и видеоклипове“ на VIII Национален конкурс с международно участие „България в картини и слово“ – Търговище.
 8. Първо място за „Драматизация“ завоюва авторската ми пиеса „Сладки и опасни“, която режисирах, заснех и монтирах за Националната ученическа конференция по гражданско образование „Семейство – училище – общество“ – Добрич.
 9. Специалната награда в категория „Мултимедийни презентации“ от IV Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“ – Стара Загора.
 10. Специалната награда на Международния конкурс „Европейска нощ на учените“.

Споделих тази добра практика на няколко национални форума, за което получих няколко индивидуални отличия:

 1. V Национален конкурс за STEM науки в България – Национален победител в категория „STEАM AMBASSADOR“ и златен медал, ян. 2022 г.
 2. Отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“ на Държавна агенция за закрила на детето – Плакет в категория „Значима иновация“, дек. 2021 г.
 3. XXVIII Национален ученически конкурс организиран от Националния клуб „Родолюбие“ – София – първо място в раздел „Мисия учител“, ноември 2021 г.
 1. VII Български географски онлайн фестивал 2021 – първа награда (с посредничеството на колега), юни 2021 г.
 2. Международен филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ – Стара Загора, където 4 филма на Клуб „Седмото изкуство“, от общо 11 в категория „Детско кино“, бяха включени в официалната програма. Представих ги на 30 май 2021 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
 3. VIII Национален конкурс с международно участие „България в картини и слово“ – Търговище – Специалната награда на РУО, град Търговище като ръководител на три отличени проекта, май 2021 г.

През изминалата 2021 г. бях в ползотворно сътрудничество и с колеги от начален етап, като заснех и дори организирах рецитали, които получиха дузина отличия в България.

Намирам се в ново училище, в което се чувствам добре. Нямах нужда от аклиматизация, но имам нов учебен материал, който поглъща голяма част от ежедневието ми. Притежавам онази свръхотговорност, която прави самия мен най-големия ми критик и ме побутва да бъда по-добър. Иска ми се да предам опита си и на учениците – че трудностите в живота ни не са пречки, а само предизвикателства, които ни правят по-добри. Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави – няма нищо ново под слънцето. Остава ни да го приемаме като гориво, вместо като бреме.

Владимир Илиев, преподавател в Търговска гимназия