Ученици от цялата страна ще изпълнят едновременно Ботевата елегия „Обесването на Васил Левски“

На 18 февруари 2022 г. точно в 12:00 ч. ученици от цялата страна ще изпълнят едновременно Ботевата елегия „Обесването на Васил Левски“. Така те ще отбележат 149 години от гибелта на Апостола на свободата.
Идеята за инициативата е на пловдивското СУ Св. Паисий Хилендарски“. Тя получава подкрепа от Министерството на образованието и науката. Учениците, които се присъединят към проявата, ще отдадат по нетрадиционен начин почит към паметта на националната икона.
Учебните заведения, които желаят да се включат в начинанието, е необходимо да подадат предварителна информация, а в деня на събитието да публикуват снимки или кратки видеозаписи на www.149-levski.bg . Достъпът до споделените материали ще е възможен за всички. Миналата година ученици от 12 образователни институции в Пловдив едновременно рецитираха елегията. В инициативата участваха повече от 3500.
Над 140 училища в България носят гордото име на Апостола на свободата, сочи справка в регистъра на Националния музей на образованието в Габрово. Много са и българските училища с името „Васил Левски“ в чужбина. Такива има във Валенсия, Кишинев, Лас Вегас, Лондон, Париж, Сан Диего,Франкфурт на Майн, Саарбрюкен и още много. По традиция всички те честват 19 февруари с различни събития, рецитации, песни, рисунки и други инициативи.

В област Стара Загора 7 са училищата с името на Васил Левски. Всички те организират най-различни прояви посветени на патрона си.

В Средно училище „Васил Левски“ Стара Загора се провежда седмица, посветена на Апостола. Под девиза „С Левски в сърцето“ са подредени изложби с рисунки. Провеждат се по класове тематични викторини. Десетокласниците организират събитие „Как върху бялата дъска да се представят военните действия по време на Руско-турската освободителна война“. В клуб „Приятели на книгата“, четвъртокласниците, водени от Румяна Илиева, издават атрактивни книжки, този път посветени на Апостола.

Традиционно на общоградското поклонение пред паметника на Васил Левски, рециталът се поднася от ученици на СУ „Васил Левски“. Тази година рецитаторите са първокласници. Освен това от тях ще има и почетен караул пред паметника. Ще се състои и традиционното състезание на дълъг скок „Лъвски скок“.

В 11 ОУ „Николай Лилиев“ днес се произведе вълнуващ клип „Поклон пред Апостола“. Утре той ще бъде представен пред всички паралелки. Учениците от четвърти до седми клас ще се включат в националната инициатива и ще прочетат заедно елегията „Обесването на Васил Левски“.

В ОУ „Кирил Христов“, училище – пример за родолюбиво и патриотично възпитание, пред всяка класна стая има поставено табло, посветено на Левски с мисли на учениците, снимки и рисунки на Апостола и др.

Утре, точно в 12:00 ч. в двора на СУ „Иван Вазов“, пред паметника на патриарха на българската литература , вазовци вкупом ще прочетат „Обесването на Левски“ и така ще отдадат почит към безсмъртното дело на Апостола.

Васил Левски се възприема като най-ярката личност сред българските революционери, национален герой и идеолог за чиста и свята република“. Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина. Функционират три музея, посветени на него – музей „Васил Левски“ в Ловеч,
Къкринското ханче и Националният музей Васил Левски“ в Карлово. Като музейна сбирка е оформена и килията в Троянския манастир, в която често е отсядал.
Почти всяко по-голямо селище в страната има улица, площад или училище, носещи името на Апостола.

Името на Васил Левски носят един град, шест села, една община, квартали в Балчик, Варна , София и др., значителен брой булеварди,площади и улици, училища, читалища, предприятия, спортни клубове, Националната спортна академия и Националният стадион в София, Националният военен
университет във Велико Търново, връх Левски в Стара планина и връх Левски на остров Ливингстън.
През 2009 г. откритият от български астрономи астероид е наречен 204831 Левски.

Росица Ранчева