Седмица в памет на Левски провеждат в ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора

Седмица с тематични прояви, посветени на живота и делото на Васил Левски, организираха учениците и учителите от ОУ „Кирил Христов“, Стара Загора, под ръководството на директора Господин Балъкчиев. Кулминацията на честването ще бъде участието на първокласниците на 18 февруари 2022 г. в Националната инициатива за отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата, при която едновременно с другите ученици от страната най-малките възпитаници на образователната институция ще рецитират стихотворението „Обесването на Васил Левски“, за да съпреживеят почитта към делото на Апостола с мощта на Ботевото слово. Предвидено е също ученици от II „а“, II „б“, II „г“, III „а“, III „г“ , VI „а“, VI „б“, VI „г“, VII „б“ и четвъртите класове да поднесат цветя и да рецитират стихове пред паметника на Васил Левски в града. Всеобщата почит пред безсмъртното дело на Левски очаквано ще привлече спонтанно и други ученици и учители, за да се преклонят в знак на признателност.

На интерактивния голям екран в класната стая на учениците от II „а“ клас, с класен ръководител Яна Иванова, чрез онлайн връзка с трета група „Бонбон“ от ДГ 66 „Детски рай“ второкласниците станаха съпричастни на 17 февруари на тематичен урок, посветен на живота и делото на Левски. Малките възпитаници на учителките Полина Драгнева и Християна Петкова впечатлиха с талант, песни, танци и оригинална възстановка на сцената по залавянето на Апостола и изправянето му пред съда. Второкласниците, от своя страна, демонстрираха много знания и поздравиха с песен по-малките си приятели от детската градина. Срещата премина с много емоции и завърши със спонтанни бурни аплодисменти на участниците от двете страни на екрана. На онлайн срещата присъстваха Силвия Стоянова, директор на ДГ 66 „Детски рай“ и Катя Георгиева, заместник-директор в ОУ „Кирил Христов“.

С най-голямо вълнение и трепет в Седмицата, посветена на Левски, се включиха най-малките ученици, за които това е първото участие в честване паметта на Апостола в училище. Първокласниците с огромен ентусиазъм подготвиха едно от друго по-интересни цветни тематични проекти за живота и делото му. Изключително оригинални ръчно изработени книжки за Левски представиха на 17 февруари Йоана Йорданова, Димитър Костадинов и Тодор Костадинов от I „г“ клас с класен ръководител Цонка Янкова. Успоредно с малките творци и книгоиздатели, в класа на г-жа Янкова старателно подредени тематични проекти представиха пред съучениците си Мария Радева, Георги Трингов, както и Стойчо Стаматов, който за целта специално бе посетил родното място на Левски, за да включи в проекта си и автентични авторски снимки, които е направил в Карлово.

Инициативите започнаха в ОУ „Кирил Христов“ още в началото на седмицата, когато часовете на класа в начален и в прогимназиален етап бяха посветени на Васил Левски. В читалнята на училищната библиотека ученици подготвяха мултимедийни презентации, които представиха на видеостената в училище и пред съучениците си в класните стаи. Класните ръководители изнесоха беседи за делото на Апостола на свободата, представиха се презентации, филми, викторини. Изработени бяха множество табла и проекти, които украсиха коридорните пространства. Възпитаниците на началната учителка Спаска Матева от III „в“ клас посетиха на 17 февруари Хилендарския метох, в който е живял Васил Левски по време на престоя си в Стара Загора. Проявата им е част от дейностите по модул „Културните институции като образователна среда“ към Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Сред интересните изяви е и предвиденото за 18 февруари посещение на учениците от III „д“ клас и класната им ръководителка Мариета Янакиева в Регионалния исторически музей за участие в ателие за изработване на книжки, посветени на Васил Левски.

Идеята на екипа на ОУ „Кирил Христов“ с директор Господин Балъкчиев е честването паметта на Васил Левски да остави траен и незабравим спомен в сърцата на учениците, които да следват заветите на Апостола на свобода и да бъдат негови достойни наследници.

Таня НИКОЛОВА