Квартално училище стана желана територия за ученици и родители

Старозагорското основно училище „Николай Лилиев“ се намира в югозападния край на Стара Загора. Допреди няколко години то беше в графата „и др.“ и почти нищо не се знаеше за него. Когато начело застана Мариета Петрова, картината започна да се променя осезателно към добро. Миналата година обаче тя стана директор на ППМГ „Гео Милев“ и на поста застана непознат за града мъж Желязко Богданов. Учителският колектив и активното родителство очакваха сътресения, но г-н Богданов, който има 30-годишен директорски стаж и е трето поколение учител, така им влезе под кожата и така завъртя учебния процес и климата, че всички много бързо се нахъсиха и запретнаха ръкави за още по-сериозна творческа работа.

Още в началото на настоящата учебна година стана нещо небивало досега. Вместо едва скърпваните две паралелки първи клас, още при първото записване и класиране се напълниха три. Постъпиха общо 60 нови ученици и от 270 сега са 330 деца.

Питам директора на какво се дължи този интерес, а той веднага е категоричен в отговора:“Осигуряваме пълно спокойствие на родителите за техните деца. 95% от учениците ни са на целодневно обучение. Т.е. довеждайки ги в училище, мама и татко са спокойни за живота и здравето на децата си. В същото време на нашите ученици толкова им е интересно тук, че съм виждал много пъти как детето не иска да си тръгне или бърза да влезе в двора, че ще започнат игрите без него.

Ние успешно съчетаваме игрите с получаване на знания. Миналата учебна година бяхме за първи път на пето място с четвърти клас по български език и математика, което е невероятно голям успех за нашето училище. Тази година имаме тежката задача да подобрим резултатите. На Националното външно оценяване (НВО) за седми клас сме на четвърто място в област Стара Загора, което означава, че съчетавайки игри, техника, умения на учители и със съпричастността на родителите, успяваме да постигнем този резултат. Същевременно нашите възпитатели също са най-добрите. Те са интелигентни млади хора, които с желание остават много след края на работното им време, да бъдат с децата, когато това се налага – пред състезания, конкурси или други прояви. Те се раздават всецяло, за да се постигнат хубавите резултати“.

Според Желязко Богданов постигнатите високи резултати, още повече нахъсват учителите да работят иновативно и творчески.

За да бъде още по-интересно на децата , освен стаите, които според директора са най-хубави – украсени, нашарени по вкуса на децата и на класните им, преобразен е и училищният двор и е много по-привлекателен. На него са разчертани няколко интересни игри. Има шах-мат с големи фигури, „Дама“ и „Не се сърди, човече“. В междучасията започват „битките“. Зарчето представлява плюшена топка за хвърляне. Децата се занимават активно и в следобедните часове.

Голямо предимство е столът, където учениците получават ежедневно топла храна. С безплатната закуска и обеда те нямат проблем. Всеки ден се приготвят над 200 обеда, което означава, че повече от половината се хранят на обед. Тръгвайки сутрин за училище в 7.45 до 17 :00 ч. за първи -четвърти клас и прогимназията до 17:30 ч. всъщност всичко е направено така, че да бъде в полза на децата и родителите им.

Директорът не спира да хвали колегите си. Според него тук се реализира най-добрият психологическия екип в Стара Загора, който е в услуга на децата със специални образователни проблеми (СОП) и тези, които са на индивидуално обучение. 28 са тези деца в ОУ „Николай Лилиев“. Освен ресурсен учител, има психолог и логопед. Започнали са с 16 ученици, а сега са 28.

Почти всички искат да учат при нас, защото екипът е много добър. Най-известният психолог Лазаринка Батева е невероятен специалист. Работим и с Детското заведение „Пчелица“, където са най-тежките случаи. От всички 28 деца, най-много 2-3 са в нашия район. Всички останали водят от къде ли не, само и само да са при нас, защото виждат големия напредък. Стараем се децата да получават всичко, каквото им е необходимо. Имаме и лекарски кабинет с прекрасен фелдшер. При провеждането на тестовете на децата, той ни беше най-голяма помощ. Всички тестове са отрицателен“.

Създаването на максимален комфорт за учениците продължава. Тази година са обзаведени още три зали -кътове за игра. Тук децата се чувстват прекрасно. Те са оборудвани с атрактивни мебели. Сядат върху пухени „столове“, имат техника, маси за рисуване, има книги и списания. Предстои да се обзаведат още три стаи за отмора и два компютърни кабинета. На четвъртия етаж ще се направи и STEM– кабинет за комплексно възприемане на новия учебен материал.

Всички са убедени, че независимо от факта, че 11 основно е крайно квартално училище, ако продължи да се надгражда в тази посока, ще стане още по-привлекателен център за децата и родителите им.

Сега целта е да се излезе на национално и международно ниво. Миналата година беше обявен Първи национален ученически конкурс „Николай Лилиев“. Целта е от една страна да се популяризира името на големия български поет, а от друга – да се разжари творческата искра на учениците. В конкурса са участвали 180 ученици от цялата страна и от чужбина. Наградените творби са издадени в специална книга. От края на 2021 г. е обявен Вторият международен конкурс „Николай Лилиев“ за поезия и проза в две възрастови групи. Крайният срок за получаване на конкурсните творби е средата на месец април 2022 г. Конкурсът се отчита на 26 май – рождената дата на Николай Лилиев.

Росица Ранчева