14 февруари е Международен ден на книгодаряването

За повечето хора датата 14 февруари е свързана със Свети Валентин и Трифон Зарезан. От 2012 г. на този ден се почитат и книгите.

Международният ден на даряването на книги привлича общественото внимание към книгата като най-добрия подарък в света. Инициатор за създаването му е американката Еми Бродмур. Тя е автор на уебсайт за детски книги и майка на много деца. Веднъж един от тримата й сина попита Еми защо в календара липсва ден, предназначен за безкористно дарение на книги един на друг? Благодарение на детското любопитство в главата на Еми се появява идеята за създаване на празник, който сега е известен на всички като Международен ден на дарението на книги.

Инициативата на многодетната майка е подкрепена първо от нейни познати, блогъри, приятели в социалните мрежи, служители и бизнес партньори. По-късно необичайната идея е подхваната от жителите на различни държави и тя бързо се разпространява по целия свят. Международният ден на дарението на книги, който възникна в резултат на съвместни усилия, се превърна в празник за всички, които могат и обичат да четат, разширяват своя кръгозор, пътуват до вселени, измислени от талантливи писатели.

В този празничен мразовит ден, на празника 14 февруари, е прието книгите да се предават напълно безплатно, предимно на деца. Първо, защото не всяко дете има добра библиотека вкъщи, благодарение на родителите си, и второ, книгите помагат на децата да развият такива качества като състрадание, доброта, способност да помагат на някой в беда и други емоции, които позволяват на малкия човек с течение на времето да се превърне в Човек с главна буква.

Международният ден на даряването на книги обаче е много важен и за възрастните. Много повече хора, въпреки потреблението и материалистичните тенденции, действащи в съвременното общество, се отнасят към книгата като към източник на духовни ценности.

И благодарение на такъв празник те могат да намерят съмишленици, както и да проявят акт на добра воля, давайки възможност на някой, който се нуждае, да прочете интересна творба.

Как да отпразнуваме празника на 14 февруари?

Обичате книгите, нали? Отпразнувайте Международния ден на дарението на книги, по един от следните начини: Ако имате свое дете, подарете му книга. При липса на деца, проявявайте подобно внимание към племенниците си, детето на приятеля си или детето на съседа си. Дарете книги от домашната си библиотека на тези, които наистина се нуждаят от тях. Това може да бъде голямо или много бедно семейство, местна библиотека, сиропиталище, детска болница, старчески дом, общообразователно или специално училище. Можете да дадете книги, които не ви трябват, но заемат само място или тези, които имате в няколко екземпляра. Но ако средствата позволяват, купувайте нови книги за такива цели. Във всеки случай няма да навреди да станете филантроп за един ден, тъй като това само ще Ви бъде от полза. Можете също да направите подарък за себе си. Ако отдавна искате да си купите книга, за да попълните библиотеката си, направете тази покупка на 14 февруари, Международния ден на дарението на книги.

7 причини да подарите книга

Рожден ден, годишнина, професионален празник, 8 март – всички тези и други значими дати изискват представянето на подаръци на героите на случая. Можете да поднесете последните с цветя, кутия шоколадови бонбони, сувенир, комплект за бродерия – каквото и да било. Най-добрият подарък обаче беше и си остава книга, при условие че човекът, на когото го представяте, наистина обича да чете. Струва си да се подчертаят поне 7 причини за използване на книга като подарък.

  • Книгата е лесно да се скрие в опаковката на подаръци, тъй като има идеално гладки форми. Трябва само да увиете подаръка си със специална красива хартия и да го завържете с панделка – това е, подаръкът е готов!
  • Можете да изненадате и впечатлите човек с книга, а също така да предизвикате много положителни емоции с помощта на тази тема. Това се постига чрез избор на книга с нестандартни размери (например много голяма, дебела или, обратно, джобна версия), с оригинално проектирана корица (например, избор на подаръчно копие) или необичайна тема.
  • Книгата е подарък, който няма да стане безполезен след еднократна употреба. Ако дадете на героя на случая много интересна книга, която ще го улови от първите страници, тогава получателят със сигурност ще прочете това произведение повече от веднъж. На всичкото отгоре той ще даде книгата на своите роднини и приятели да я прочетат.
  • Книгата като подарък винаги е на мода. Той не може да бъде заменен от иновации в областта на електрониката и цифровите технологии. Освен това хартиената книга е удоволствие да държите в ръцете си и много хора обичат миризмата на мастило.
  • Книгата е елемент, който лесно може да се съхранява във вашия дом.
  • Книгата е едновременно учител, приятел, пътеводител в други светове и епохи, голяма ненадмината илюзия.