Проф.д-р Десислава Христова – „Графиката е най-бързо променящото се изкуство“

Девети форум Малки графични форми бе открит в петък вечер, 11 февруари, в Зала „Байер“. За втори път от 2020 г. форумът гостува в Стара Загора. Събитието е възможно благодарение на Секция „Графика и илюстрация“ към Съюза на Българските художници и Община Стара Загора.

Разховаряме с проф.д-р Десислава Христова, секретар на секцията към СБХ, професор в Националната художествена академия.

С какво е по-различен Деветият форум от предходните? Виждам силно участие…

Това не е точно Девети салон. Така се брои от последните години, когато е взето решение на предишното ръководство на секцията ни. Всъщност това е една от най-старите прояви на СБХ изобщо – повече от 30 години се провежда в различни галерии и е една от най-устойчивите формати изобщо като годишна изложба на секцията.

Има ли изявени графици или всеки художник „се пробва“ и в този жанр?

Има, разбира се, изявени графици. С радост мога да кажа, че интересът към тази изложба не стихва. Имаме интересен прочит в условия – едни и същи като размер рамки структурират, дават вид на изложбата, на произведенията. Преди години всеки автор си носеше рамкирани произведенията. Сега, освен че са с еднакви рамки, създават една цялостност във визията на цялата изложба и човек се концентрира върху произведенията, а не върху различните форми и цветове на рамки. Има дойени, които неизменно участват  – Иван Минев, Боян Филчев, Маня Вапцарова, Розина Макавеева, Снежина Бисерова…Имали сме през години много изявени графици, които са давали своите работи. Но по ред причини не всеки може да има нова творба в подходящия формат. Най-радостната новина на Деветия салон е,че имаме изключително много млади автори, които с огромна жар, с огромно удоволствие правят графика и това си личи в изложбата. Другото, което е хубаво е, че ние разширяваме наградите, вече имаме 2 нови, от частни спонсори, за първи път.

Награда на СБХ – Петър Чиновски

Награда на Галерия КО-ОП за млад автор – Никол Нешева

Награда на ГРАФИКАРТ – Наталия Крисенко

Награда на ДИРЕКТА, хартии „Фабриано“- Зоран Мише

В Стара Загора отскоро имаме графична база и се надяваме и в нея да участват бъдещи ваши автори….

Видяхме я, поздравления, има защо да сте горди, защото там има огромен потенциал да стане прекрасна артистична резиденция, в която да идват не само от цялата страна, а и от чужбина хора,които да печатат и така да се оживи градът, да се правят изложби. Има смисъл, има и много програми, по които може да се кандидатства. Адмирации и за Графичния конкурс, който се прави в Стара Загора и за всички усилия и на Дружеството тук, и на Общината.

Имате ли студенти,които категорично и само се насочват към графиката?

Имаме. Тенденциите сега са,че като цяло много навлиза дигиталният печат – носителят на Голямата награда Петър Чиновски е автор в този жанр. Но се използват и традиционни техники. При младите имаме едно цяло поколение представители, които идват от Художествената гимназия с огромно желание и вече може би за втора или трета година те имат силно участие.“

„Това,което много ми харесва в изложбата е, че виждаме, че в един малък формат може да има голямо изкуство. Една изключително естетска изложба. Не е за подценяване и факта, че тя гостува в Стара Загора веднага след представянето си в столицата “ – каза при откриването и Милен Алагенски, председател на СБХ в Стара Загора.

„Графиката е едно много по-трудно изкуство от живописта за проектиране и изпълнение. В тези произведения виждате невероятно количество усилия, технически умения, творческо наслагване. Графиката е най-бързо променящото се изкуство, защото тя „захранва“ със своите различни технически характеристика както живописта, така и скулптурата“ – каза проф. д-р Десислава Христова в своето експозе пред присъстващите в залата.

Деветото издание продължава и обогатява постигнатото през годините и представя актуалната картина на малките графични форми чрез произведенията на:

Александра Александрова, Александра Атанасова, Андрей Бахнев, Антон Христов, Боян Димитров, Буян Филчев, Виолета Апостолова, Гергана Иванова, Георги Ашиков – Ашо, Георги Георгиев, Дария Рангелова, Даяна Тинева, Димитър Кулев, Димитър Христев, Десислава Христова, Евгени Пантев, Елена Капелова, Живко Мутафчиев, Зоран Мише, Ива Данкова, Иван Бъчваров, Иван Нинов, Ивон Кючукова,Ирина Славова, Йоана Ангелова, Йоанна Петрова,  Капка Кънева, Кристина Дамянова, Майя Чолакова, Маня Вапцарова, Мария Духтева, Милен Личков, Наталия  Крисенко, Николета Иванова – Стоимирова, Никол Нешева, Николай Маринов, Петър Чиновски, Пламен Вакрилов, Рада Скумова, Рая Аксентиева, Розина Макавеева, Роналд Шневайс, Росен Станоев, Силвия Божилова, Снежина Бисерова, Цветан Стоилков, Цвета Петрова.

Форумът показва колко пъстро и многолико е съвременното българско графично изкуство; очертава посоки и тенденции, стилови и художествено-естетически търсения и демонстрира убедително артистичните превъплъщения и богатите възможности на различните графични техники – от класическите: офорт, акватинта, суха игла, преге, мецотинто, висок печат и литография до най-новите дигитални технологии. Освен с пищното разнообразие от произведения, представеното блести с онова особеното обаяние, присъщо единствено на графичната миниатюра. Съчетала в себе си изтънченост и артистичност, тази специфична форма на графиката, въплъщава послания и достойнства, които я превръщат в желано и постижимо изкушение за всички ценители, подвластни на красивото.

Изложбата предоставя уникалната възможност за поръчка на тиражи, изключително подходящи за подаръци и поздравления.Тази линия присъства в изложбата чрез примери за уникални графични Коледни картички, избрани от лична колекция, формирана повече от три десетилетия. Специално създадени от различни знакови български графици,тези картички с чувство за хумор и с настроение ни подсещат за повтарящата се мимолетност на празничната еуфория и за въодушевяващата сила на очакваното  ново начало.

Деветият форум показва близо 100 графики на 46 съвременни български автори от всички творчески поколения, сред които преобладават най-младите, немалка част, от които са родени през 21 век .

 

Долап.бг