Лечебната сила на музиката на В.А.Моцарт

На 15 февруари в 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора е концертното изпълнение на операта „Вълшебната флейта“ от В.А.Моцарт. Солисти са Евгений Арабаджиев, Николай Моцов, Игнат Желев, Дилян Близнаков, Игнат Желев, Симона Кодева, Емилия Иванова, Васо Параскева, Емилия Джурова, Петя Петрова, Иван Кабамитов, Яница Нешева, Стоян Буюклиев, Биляна Славова , Мериам Шамс. Участват Хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Диригенти са участници в Международния майсторски клас с водещ диригент Диян Савич, който се провежда тези две седмици в Операта.

Днес музиката на бележития композитор се използва като средство за терапия при болест на Алцхаймер и за деца с изостанало развитие.Смята се, че под музиката на известния австриец, задачите се изпълняват по-успешно.

Терминът „ефект на Моцарт“ е въведен през 1995 г. от учени от Калифорнийския университет, които установяват, че студентите се представят по-добре на пространствени тестове за интелигентност, след като слушат музика на композитора. Учените опитали и с трансмузика, минималистична, аудио-книги и инструкции за релаксация, които нямали такъв ефект.

В доклада си, публикуван в изданието Neuroscience Letters, Франсис Раушер, Гордън Шоу и Катрин Ки от Центъра по невробиология на изучаването и паметта пишат: „36 студенти слушаха 10 минути „Соната за две пиана“ и изкараха между 8 и 9 точки повече на пространствения тест за интелигентност по скалата за интелигентност Станфорд-Бинет, отколкото след като слушаха запис на инструкции за релаксация или бяха оставени на тишина. Това състояние продължи само 10-15 минути.“

Петдневното проучване, обхванало 79 студенти, отбелязва и „драстично увеличение между първия и втория ден с 62% за групата, слушала Моцарт, срещу 14% за седелите на тишина и 11% за смесената група (в която слушали други стилове музика и записи)“.

Проучването заключава, че вероятно реакцията на мозъчната кора към музиката е ключът към „кода“ на вътрешния език на по-висшата мозъчна дейност.

И още – както посочва испанската медия El Mundo в статия от 2007 г., кравите в испанската ферма „Villanueva del Pardillo“ произвеждали 30-35 литра мляко на ден, в сравнение с едва 28 литра в други ферми. Според собственика Ханс Питер Зийбер това е благодарение на Моцартовия „Концерт за флейта и арфа“, който слушали неговите 700 крави по време на доене. Той също така твърди, че млякото е по-сладко на вкус.

През януари 2010 г. сп. Pediatrics публикува проучване на израелски учени, което показва, че Моцарт е помогнал на недоносени бебета да наддадат тегло по-бързо. Изследователите пускали музика на Моцарт за 30 минути на недоносени новородени в медицинския център „Sourasky“ в Тел Авив в продължение на два последователни дни и сравнили наддаденото от тях тегло с това на друга група бебета, на които не била пускана музика.

Преди четири години в завод за обработка на отпадъчни води в близост до Берлин е изпробвана звукова система с музика на Моцарт, създадена от германската компания Mundus. На хранещи се с биомаса микроби е пускана музика от „Вълшебната флейта“.

Първоначално заводът почти се отказал от експеримента след първите няколко месеца. След година обаче, когато станало време да чистят утайката, установили, че трябвало да транспортират само 6000 куб.м. вместо първоначалните 7000 кубика.

Според изчисления на компанията спестените средства възлизат на 10 000 евро от разходите за транспортирането на утайката.

В други експерименти растения били излагани на всякакви видове музика още от 70-те години. Някои песни те „харесали“, а други ги „карали да увяхват“. Музиката на Моцарт обаче им била любима.

Един от първите експерименти с растения и музика датира от 1973 г., когато студентката Дороти Реталак използва камерите за биотроничен контрол в Колорадския женски колеж, за да подложи растения на въздействието на две различни радиостанции. В едната камера растенията трябвало да слушат рок музика по три часа дневно. В другата радиото било настроено на стил easy listening за същия период на ден.

Растенията от камерата с easy listening израснали здрави и стъблата им започнали да се накланят към радиото. Слушащите рок растения обаче имали малки листа и се накланяли встрани от него. Те израсли високи и слаби, и повечето от тях загинали в рамките на 16 дни.

Реталак продължила да експериментира с различни музикални стилове. Растенията се накланяли встрани от Лед Зепелин и Джими Хендрикс, но изглежда оценявали органната музика на Бах и джаза. Реталак установила, че техен фаворит била северноиндийската класическа музика в изпълнение на цитра. Пълно безразличие било демонстрирано към кънтри музиката.

Учените отдавна търсят обяснение за явната власт на Моцарт над хора, животни и растения. Според някои теории Моцарт включва в творбите си редицата на Фибоначи – математическа формула, срещана навсякъде в природата.

Други твърдят, че присъстващите в музиката му честоти оказват ефект върху всички живи организми.

Прочети още на: А вие знаете ли, че музиката на Моцарт лекува? | Puls.bg – https://www.puls.bg/relaks-c-34/a-vie-znaete-li-che-muzikata-na-motsart-lekuva-n-16523