Меню за Свети Валентин от Evias Kitchen

МЕНЮ ЗА СВ. ВАЛЕНТИН

 Спагети с пушена сьомга

 За 2 порции:

250 гр. безглутенови спагети

200 гр. пушена сьомга

200 мл кокосова сметана

200 гр. замразен грах

50-70 гр. пармезан /веган или класически/

4 с.л. хранителна мая

½ връзка копър

сок от ½-1 лимон

сол и черен пипер на вкус

 

Спагетите се сваряват в подсолена вода според указанията на опаковката. В това време в голям тиган на умерен огън се слага кокосовата сметана да се затопли. Прибавя се и замразения грах да се сготви за 2-3 минути. Сместа се маха от огъня, добавят се в нея хранителната мая, накъсаната на едри парчета пушена сьомга, сока от лимон, копъра и хималайска сол и черен пипер на вкус. В соса се поставят оцедените /и по желание изплакнати/ спагети да се овкусят. Ястието се разпределя в две широки плоски чинии и се гарнира с пармезан на люспи /с белачката/.

*Забележка: Тъй като безглутеновите спагети имат тенденцията да се слепват, аз лично предпочитам да ги изплакна със студена вода, преди да ги смеся със соса. При безглутеновите изделия не винаги се получава същия ефект като с водата от класическата паста, която служи за сгъстяване на соса.

Безглутенови шоколадови сърца

3 органични яйца

150 гр. черен шоколад /70%/

30 гр. краве масло или кокосово масло

Мазнината и шоколада се разтопяват на водна баня. През това време яйцата + щипка сол се разбиват с миксер на пяна, докато удвоят обема си. Внимателно се прибавя разтопения шоколад, като се разбърква с лъжица, без миксер. Изсипва се в намаслени силиконови форми – сърца, по желание поръсени с какао на прах. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна. Изстиват и внимателно се изваждат от формите. По желание са гарнират с малко бял шоколад и се украсяват според случая.