Цветята знак са за любов – това е без съмнение. Цветята по-ясно мълвят от всяко обяснение.

Харесва ли Ви или не, денят на влюбените – 14 февруари  е много близо. Дори и да нямате половинка до себе си, със сигурност имате хора, които обичате и най-малкото, което можете да направите за тях, е да им подарите цвете. Ето защо, за да избегнете клишето на червената роза, преди да прекрачите прага на най-близкия флорален магазин, е добре да се запознаете със символиката, скрита зад всяко едно от останалите цветя, които ви очакват там.

Синчец – съпружеска вярност

Синчецът е символ на вярност, преданост, твърдост, постоянство и истинска любов. То е олицетворение на съпружеската вярност и привързаност. Ето защо разчупете традицията на алената червена роза и подарете на любимата синчец.

Камелия – копнеж и огън в сърцето
Ако сте влюбени, но любовта Ви все още не е споделена, може да разкриете чувствата си пред обекта на вашия интерес, като му поднесете букет с камелии. Розовата камелия символизира копнеж, а червената – бушуващия пламък в сърцето Ви.

Лилия – уважение

Покажете обичта и привързаността към родителите си, като им подарите лилия в ярък цвят. Лилията е символ на предаността и уважението към по-възрастните. Тя олицетворява силната връзка между родител – дете.

Азалия – първа любов

Азалията е символ на женственост, красота, първа любов, нежност и страст. Ако искате да влеете романтика в Деня на влюбените, заложете на това цвете.

Момина сълза – чистота

Това е най-подходящото цвете за нашите деца. Момината сълза е въплъщение на всичко, което олицетворява чистотата, невинността и крехкостта. Зарадвайте с нея своята рожба. Хризантема – преданост и приятелство

Това красиво цвете е символ на приятелството и верността. Идеалният подарък, който бихте могли да направите на най-добрия си приятел.

Теменужка – преданост

Теменужките се подаряват в знак на лоялност, скромност и вяра. Символиката на това цвете се корени дълбоко в митологии, легенди и дори в религията. Ето защо теменужката също е прекрасен избор за приятел, на когото искате да покажете, че сте верни и го обичате.

Зюмбюл – подкрепа

Няма човек, който да не остане очарован от завладяващия аромат на зюмбюла. Зюмбюлът е символ на приятелството, подкрепата и прошката. Подарявайки го на някого, все едно ние му казваме: „Моля те, прости ми“ или „Каквото и да се случи, аз винаги ще бъда до теб“. Слънчоглед – копнеж

Свързваме го с лятото и горещите емоции. Слънчогледът символизира слънцето и по-точно копнежа към светлината. Ако искате да подскажете на своя любим човек, че той е слънцето на Вашия живот, подарете му слънчоглед.

Карамфил – нежност и обич

Карамфилът може да се похвали с най-добрата репутация сред цветята. За да кажете на някого колко нежен и прекрасен е той за Вас, подарете му бял карамфил. Ако ли пък желаете да му кажете, че никога няма да го забравите, поднесете му розов карамфил. Ако не желаете да бъдете с даден човек, изберете карамфил с преливащи се цветове.

Лалето. Точно както при розите, различните цветове на лалето символизират различни неща. Червените се свързват с истинската любов, лилавите – с вярност, жълтите – с безнадеждна любов, а белите – с прошка.

Орхидея – женственост Екзотичните и деликатни орхидеи са символ на любовта, лукса и силата. Те са символ на женствеността и съзидателната сила. В Древна Гърция жените са вярвали, че ако бащата на децата им яде големи орхидеи, ще си имат момче, а ако хапва малки – ще е момиче. Орхидеята е израз на Вашата дълбока любов и всеотдайност към човека, на когото я подарявате.

Антония Михайлова