В снимачна площадка на игрален филм се превръща от август Стара Загора

Пълнометражен игрален филм изцяло ще бъде заснет в Стара Загора. Това съобщи на 11 февруари 2022 г. на пресконференция зам.-кметът Милена Желева.

„Това е проект, който е от 2020 година, но бе отложен заради пандемията. Благодаря на сценариста Николай Колев, който подкрепи тази моя идея и на кмета Живко Тодоров, обясни Милена Желева. – Стара Загора получи рекламата, която заслужава, защото този филм ще достигне до кината, национални телевизии, социални платформи и мрежи, не само у нас, но и в чужбина. Стара Загора категорично заслужава това, радостна съм, че този проект стартира“

Тя представи част от снимачния екип, в който влизат известни имена от нашумели съвременни български филми.

“Благодаря на сценариста Николай Колев (“11а”, “12а”, автор и на два романа; преподава сценаристика и кинознание на  ученици в Центъра за подкрепа за личностно развитие ), който също бе в основата на идеята, подкрепи я и я облече в реални действия, за да можем в този момент всички ние да стоим тук пред вас” – каза Милена Желева .

Предвижда се някои от участниците в школата му, да се включат във филма, което ще бъде и обучение за тях. Според него в Стара Загора има много талантливи деца. Той подчерта, че пътят на филма досега е много интересен.

Режисьор на лентата е Андрей Андонов (“Ятаган“, „Никой“). „С екипа, с историята, която ще се случва тук, в града, мисля, че ще се получи нещо добро“, каза Андрей Андонов. Главната роля е на тийнейджър. Предстои да се обяви кастинг. Очакват се и кастинги за второстепенни роли и статисти. Ще се търсят млади лица“.

Продуцент е Христо Дерменджиев(“Тилт”, “Мисия Лондон”, “Възвишение” и др. ):„Стара Загора има страхотни места. Ще ги запечатаме , за да може градът да стане визитка на България. Искаме да направим един красив филм. Ще представим нещата такива, каквито са“.

Едни от главните роли във филма ще се изпълняват от известната актриса, сценарист и продуцент Яна Маринова (“Стъклен дом”, “Забранена любов”, “Фамилията”, “Лабиринти на любовта”, “Привличане” и др.; участник в “Сървайвър” 2008 г. и т.н. и актьора Пенко Господинов (“Далеч от брега”, “8-те дни, които сътвориха Рим” на ВВС , “Сага за Европа” на RTL и др., който е и старозагорец.

„След успеха на 11 „а“ съм сигурна, че и този филм ще постигне голям успех. Свързан е с виртуалната реалност, виртуалното общуването между младите хора, проблемите, свързани с комуникацията между подрастващи, родители и учители“, загатна за сюжета Маринова. Действието ще се развива на местна почва, ще показва културните забележителности, допълни още тя.

„Нямам търпение да започнем и се радвам, че ще участвам. Без колебание приех поканата, не само защото ще се снима в родния ми град , но и заради смисления начин, по който се представя по атрактивен начин една много сериозна тема. Благодаря на Община Стара Загора, че застава зад този проект и че ни подкрепя. Надявам се, че ще се получи нещо, което си заслужава“, сподели Пенко Господинов.

Снимките ще започнат през месец август. До тогава ще се провеждат кастинги. Ще се търси преди всичко главният герой – тийнейджър. Ще са нужни много статисти, предимно гимназисти за участие в масови сцени. В момента се обсъждат различни работни заглавия на лентата.

Очаква се премиерата на филма да бъде през есента на 2023 г.

“Сигурна съм, че филмът ще има голям успех. Назряло е времето за киноразказ, свързан с виртуалното общуване в нашия електронен век. Обществото го изисква, а на редица проблеми и въпроси трябва да се даде отговор” – каза Яна Маринова . Въодушевена, тя гарантира, че премиерата на филма да бъде в Стара Загора, на сцената на Античния форум „Августа Траяна“.

Росица Ранчева