Две нови премиери на учебните сцени в НАТФИЗ

 „ПУК“, 10 февруари 2022 г., 19.00 ч., Куклен театър НАТФИЗ

Проф. Румен Рачев избра да завърши обучението на младите куклени актьори от класа си в НАТФИЗ с философските послания в „Пук“ от Валери Петров. Режисурата на спектакъла е поверена на Валентин Владимиров, сценографията и куклите на Ралица Лъскова, а музиката на Станимир Иванов. „Когато става дума за автори като Валери Петров, няма как да останем само на повърхността. Тяхната истина е толкова дълбока, че се налага да се гмурнем. Изисква се дързост…“ – споделя Валентин Владимиров. Очевидно спектакълът „Пук“ в Куклен театър НАТФИЗ няма да е само за деца, а и за онези пораснали, които не се отказват да търсят и вярват в доброто. Той ще очаква своите зрители на 10, 12, 24 и 26 февруари на ул. „Стефан Караджа“ №20.

Ах, колко чисто, прозрачно и звънко

звучи това детско „морето е тънко“!

И е нежно и сладко,

че макар и за кратко —

и дори

да ни пречи

за това

възрастта, нали? —

по-добри

и сърдечни,

да, едва,

но сме станали!…

ДЪХ РАЗСТОЯНИЕ, 11 и 12 февруари 2022 г., 19.30 ч., Сцена 47, Театър НАТФИЗ

На 12 февруари класът на проф. Петя Цветкова ще се изправи за първи път пред своята публика с „Дъх разстояние“ в постановката на Петя Попова и д-р Александър Манджуков. Сюжетът на танцовия спектакълът проследява живота на млад скулптор във всеки от етапите му – кризите, компромисите… Предизвикателствата, пред които творецът се изправя, в опит да еквилибира себе си между изкуството, което го осмисля и жената, която обича.

Доколко дилемата между Изкуство и Любов е значим миг в живота на човек, разказва Александър Манджуков.

Елате и вижте този спектакъл! Той е резултат от продължителен и тежък процес. Студентите трябваше да се сблъскат със сложна и многокомпонентна естетика. Тук не е достатъчно само да стоиш на сцената, не е достатъчно само да си красив, не е достатъчно само да се движиш. Трябва да създадеш история през тялото си, история на емоцията, което не е никак лесно – нито за тях, нито за нас… Нашият „Дъх разстояние“ е обединяващият копнеж да поемем още малко от изкуството, още малко от емоциите, още малко живот, още малко от всичко.

Десислава Димитрова