Топ 10 на едни от най-интересните факти в света

Сега ще разгледаме една класация – Топ 10 интересни факти:

  1. Най-лютата люта чушка в света е толкова люта, че може да ви убие

Лютивият сорт чушка „Драконов дъх“, ползван като оръжие от военните, може да бъде смъртоносен. Ако изядете една такава, има шанс да предизвикате анафилактичен шок и изгаряне на дихателните пътища. „Пробвал съм го на върха на езика ми и той просто гореше ли гореше“, казва Майк Смит – хоби градинар, който е създал чушката „Драконов дъх“ заедно с учени от Нотингамския университет. А защо е създаден такъв лют пипер? Както се оказва, лютото чушле първоначално е разработено, за да се използва в медицината като упойка, от която да изтръпне кожата.

  1. В Индонезия живеят едни от най-ниските хора в света

Въпреки че навсякъде има ниски и високи хора, Индонезия е дом на едни от най-ниските хора в света, сочат данни, събрани от различни глобални източници през 2017 г. Когато се вземат предвид и двата пола, средният възрастен е около 1,58 метра. Хората в Боливия съще не са много по-високи със среден ръст за възрастни 1,6 метра. Най-високите хора сред нас живеят в Холандия, където средната височина на възрастните е 1.83 метра.

  1. Най-дългото име на планетата е дълго 85 букви

Хората, които живеят на хълма Mamungkukumpurangkuntjunya, Австралия, се нуждаят от малко търпение, когато трябва да изписват името на родния си град. Но знаете ли какво? Така правят и хората от езерото Chargoggagoggman-chauggagoggchaubunagungamaugg в Масачузетс и фермерите от Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein, Южна Африка. Все пак никой от тях няма толкова много работа за писане на адреса си, отколкото тези, които живеят в Taumatawhakatangi­hangakoauauotamatea­turipukakapikimaunga­horonukupokaiwhen­uakitanatahu, Нова Зеландия. С дължина 85 букви, това е най-дългото име на света.

  1. Най-ниската температура, регистрирана някога -97 градуса по Целзий

Може да си мислите, че сте свикнали със студения въздух и бурните ветрове, но обичайният зимен ден няма нищо общо с най-студения ден, регистриран някога, като температурата е била -97 градуса по Целзий. Температурата е регистрирана в Антарктида по време на проведени изследвания между 2004 и 2016 г. Само няколко глътки въздух при тази температура биха предизвикали кръвоизлив в белите дробове, което ще ви убие.

  1. Най-скъпата монета в света е била продадена за повече от 10 милиона долара

Най-скъпата монета в света е меден американски долар от 1794. Няколко експертни нумизматични изследователи смятат, че това е била първата сребърна монета, издадена от федералното правителство на САЩ. По този начин се поставя нов световен рекорд за най-скъпата продажба на единични монети досега, като сделката за тази монета от 2013 г. е за малко над 10 милиона долара.

  1. В целия свят има повече от 24 часови зони

Ако часовите зони на Земята бяха през един час разстояние, тогава щяхме да имаме 24 часови зони, което звучи доста ясно. Ситуацията обаче е малко по-сложна от тази. Тъй като много часови зони се различават само с 30 или 45 минути, те не се вписват в добре оформени и подредени 24 часови промеждутъци, което означава, че има повече от 24 зони, въпреки че е трудно да се каже точно колко.

  1. Швеция има повече острови от всяка друга страна

Със своите 221 800 острова се смята, че Швеция има повече острови от всяка друга държава по света. Като само около 1000 от тях са обитавани.

  1. В Канада се намират девет процента от световните гори

Канада се гордее с 3 101 340 квадратни километра гори или девет процента от всички гори по света, като площите с гори заемат около 31% от територията на Канада. Горските масиви на Канада са с размер колкото цяла Индия.

  1. Facebook имат повече потребители в сравнение с населението на САЩ, Китай и Бразилия

Използвате ли Фейсбук? Ако не го правите, вие сте сред хората, които с всеки изминал ден стават все по-малко. Всъщност 2 милиарда активни потребители имат акаунт в платформата за социални медии, което е повече от населението на Съединените щати, Китай и Бразилия взети заедно. Съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг публикува това важно събитие, казвайки: „Ние постигаме напредък в свързването на света и сега нека го сближим“.

  1. Всички мравки на Земята тежат приблизително толкова, колкото всички хора

Общото население на хората по Земята е почти 8 милиарда. В същото време има 10 квадрилиона (10 000 000 000 000 000) мравки, които пълзят наоколо в този момент. Според защитникът на дивата природа Крис Пакъм, ако всички тези мравки се съберат биха тежали приблизително същото като всички нас хората. Но пък от друга страна Франсис Ратникс, професор по пчеларство в университета в Съсекс, не е съгласен. Той казва „макар, че този факт да е бил истина в миналото, в наши дни хората непрекъснато стават по-дебели. Ние не просто увеличаваме населението, а увеличаваме мазнините, така че мисля, че оставихме мравките зад себе си. „

БОНУС ФАКТ – Цялото население на света може да се побере в Лос Анджелис

Общото население в света е повече от 7,5 милиарда. И очевидно това число звучи огромно. Въпреки това, може да се почувствате малко по-спокойни след като научите, че ако всеки един от тези хора застане рамо до рамо, всички те биха могли да се поберат в рамките на 500 квадратни мили, което е по-малко от територията, която заема Лос Анджелис.