Държавна опера-Стара Загора – домакин и организатор на Арт-терапевтични и развитийни работилници „Ние сме музиканти”

На 5 март Държавна опера-Стара Загора стартира „Ние сме музиканти” със съдействието на Община Стара Загора. Проектът ще започне с арт-терапевтични и развитийни работилници, в които освен с деца със специални образователни потребности или поведенчески трудности, ще се работи и с деца от  различни възрастови групи с потенциални или изявени артистични интереси. Те са безплатни и са отворени за регистрация до запълване на свободните места.

Инициирането на един от най-дълго подготвяните и осмисляни проекти на Държавна опера-Стара Загора „Ние сме музиканти“ бе провокирано от факта, че класическата музика може да повлияе положително на млади хора с разстройства от аутистичния спектър, дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун и други сензорни или емоционално поведенчески трудности. Подобни културни социализиращи дейности не са добре развити в България, а нуждата от тях е голяма и Старозагорската опера има мотивацията да бъде пионер в това измерение. Реализирането на „Ние сме музиканти” ще предостави възможност за приобщаване на деца и младежи с развитийни и поведенчески проблеми. В две поредни години проектът „Ние сме музиканти” бе популяризиран и високо оценен като финалист в европейската  надпревара на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „FEDORA“ – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство. През 2021 година в специална страница за конкурса на FEDROA https://www.fedora-platform.com/discover/nominees/we-are-musicians/360 Държавна опера-Стара Загора успя да събере дарения в размер на 8 427

евро. Концепцията на „Ние сме музиканти” е насочена към създаването на първия в България интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи със специални образователни потребности. Държавна опера-Стара Загора вдъхновено и грижовно успя да подготви необходимата артистична и уютна среда за провеждането на заниманията с деца, която да бъде съобразена с всички специфични изисквания за комфорт и условия на безопасност.

Заниманията ще се провеждат от терапевта Русалина Мочукова, която използва в работата си похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и методът Орф-Щулверк, съчетаващ ритъм, говор, музика и движение свирене на орф инструменти с интересни игри.

„През годините на моята певческа кариера винаги съм усещала, че освен споделяйки изкуство като артист на сцената, бих могла да го споделям и с деца, съчетавайки  музиката и логопедията като  вид терапия. По време на работата ми като вокален педагог в студио „Clang Art“ – Виена имах възможност да участвам в различни семинари и да се запозная с музикално-педагогическия метод „Орф – Шулверк“. Това инспирира интереса ми към логоритмиката и разбира се логическият завършек на всичко логопедията, която се превърна моя кауза. Оттам се породи и идеята чрез  арт и логопедична терапия да обединим реч, движение и ритъм, като заедно с това  да стимулираме творчеството чрез свирене на Орф инструменти, рисуване, моделиране, танц и драма.

Вярвам, че изкуството има силата да променя  животи по много дълбок и необикновен начин, да бъде ключ към един по-добър начин на живот и щастие.” – споделя Русалина Мочукова.

Арт-терапевтични и развитийни работилници „Ние сме музиканти”

На 5 март 2022г. стартира първия етап от проекта „Ние сме музиканти”, който ще бъде насочен към 3 групи деца:

– Арт-терапевтично ателие за деца от 4 до 14 години със специални потребности. Подходящо за деца с проблеми в развитието – синдром на Даун, високо функционални деца с разстройство от аутистичния спектър и др. Групата е с капацитет до 6 деца и се провежда веднъж седмично, в събота, с времетраене 45 минути.

– Ателие за деца с артикулационни и езикови затруднения. Подходящо за деца от 4 до 7 години с нарушение в артикулацията, дикцията, с дислексични дефицити, нарушена прозодика на речта (заекване) и др. Заниманията се провеждат  веднъж седмично, в събота, с времетраене 45 минути.

– Ателие за креативност и емоционална интелигентност. Подходящо за деца между 3 и 7 години, в норма – обучение на концентрация над собствените чувства и усещания, формиране на комуникативни умения, развитие на въображението и творческите способности, повишаване на самочувствието. По преценка на терапевта, участниците в ателието ще имат възможност да се изявят в представление на Държавна опера – Стара Загора, както и да са сред публиката на първия български сензорен спектакъл, подходящ за хора с различни възможности.

Групата е с капацитет 10  деца, заниманията се провеждат веднъж седмично, в събота, с времетраене 45 минути.

Регистрацията се извършва на имейл адрес: musician@operasz.bg

За контакти: 0899 200035