Дай Боже за Великден Зоопаркът на Стара Загора да отвори врати за посетители

В ранния следобед на 6 февруари 2022 г. Община Стара Загора организира журналистически рейд в Зоопарка след ремонтирането му в продължение на повече от две и половина години.

Още от входа си личи промяната – всичко ново, просторно, красиво, функционално..

Явно, днес беше ден за лична хигиена на животните. Две от мечките се къпеха в СПА-зоната. Едната от тях беше повече суетна и след баня, зае позиция за фотографите и операторите, които явно се влюбиха в нея. И видрите вземаха следобедната си порция баня. До тях -дорест петел също се почистваше, само че в пръста. Особено щастливи бяха патките, гъските, лебедите, които се гмуркаха във „ваните“ си  с  крясъци на високи децибели.

На огромен терен се боричкаха козлета, сърнета, емута се разхождаха важно- важно, елени и сърни, бизони …над 70 вида животни големи и малки, учудени от нови, непознати  хора,, които им подвикват, щракат с нещо си …

Съвсем нов и обновен е Зоопаркът ни, какъвто основен ремонт не е правен от създаването му през 1957 г., каза главният архитект Виктория Грозева.- Навсякъде е съвсем нова инфраструктура, обновени клетки в много по-удобен хабитат за животните, много повече озеленен ще бъде теренът. Очаква се на пролет обвивните растения да засенчат алеите, новите посадени дръвчета да се разлистят, зелената система ще бъде обогатена с килим от зеленина и райграс, нови са каменните и асфалтови алеи, на които ще се наслаждават всички старозагорци и гости на града.

Надяваме се и да обогатяваме с нови животински видове, хубавите новосъздадени клетки. Амбицията е Зоопаркът да бъде на високо ниво, както видовият състав, така и ландшафта, поддръжката и задоволяване на вкусовете на големи и малки“.

Арх. Грозева съобщи, че строителните дейности са завършили успешно с предаване на възложителя от страна на изпълнителя „Трейс груп холд“ Акт 15 на обекта на 24 януари 2022 г., подписан от всички страни. Създадена е организация по назначаване на държавна приемателна комисия, която следва да приеме обекта и да даде разрешение за ползването му. В момента се подготвя нужната документация от строителя, строителния надзор и от възложителя.

Постигнатото качество е на много високо ниво и е в пълно съответствие с възложените дейности. Разрешителният режим задължително трябва да бъде извървян и завършен.

Ресорният зам.кмет по култура Милена Желева конкретизира предстоящата процедура, която трябва да се извърви:

На ръководството на Зоопарка предстои кандидатстване за издаване на лиценз от министъра на околната среда и водите по Закона за биоразнообразието. Без този лиценз Зоопаркът не може да работи. Срокът на стария лиценз е изтекъл преди няколко години. Общината е в процедура по изработване на документите, заедно с директора на Зоопарка. Ориентировъчният срок е 62 дни.

От страна на министъра на околната среда и водите предстои да се сформира комисия, която да посети Зоопарка, да се запознае с документацията и ако всичко е наред, да бъде издаден нужният лиценз“, информира г-жа Желева.

По договора на изпълнителя срокът за завършване на обекта е 30 септември 2021 г. Закъснението е до 24 януари 2022 г., за което „Трейс груп холд“ АД ще бъде санкциониран , според непотвърдени данни по 1800 лв. на всеки забавен ден.

Според временно изпълняващата длъжността „директор“ на Зоопарка Силвена Маврова,

гледачите се грижат много добре за животните, на които е осигурено всичко необходимо. Преместените в други зоопаркове животни също са в добро състояние. Мечките са 7, животните са 400 от над 70 вида. Наскоро има родено маймунче от породата „Зелена морска“.

Ръководител на проекта Цанка Ганева, директор на дирекция „Финанси“ каза за медията ни , че според нея най-вероятно обектът ще отвори врати за посетители за Великден (в последната седмица на месец април 2022 г.). Цената на входния билет, която беше 2 лв., вероятно ще се увеличи 100-150% и ще бъде на стойността на другите зоологически градини в страната. Очаква се самоиздръжката да бъде от входните билети и от образователната и културно-масова дейност, която ще се реализира в новопостроената административна сграда.

Представителят на фирмата изпълнител Живко Желязков обясни със задоволство“:

Изпълнили сме над 45 нови клетки, на някои е правен основен ремонт, други са строени отново. Направени са асфалтови и каменни алеи, охумосяване и озеленяване. Като цяло беше доста труден обект не поради това, че имаше много и различни строително-монтажни работи, а поради това, че трябваше да се съобразяваме със животните. Те бяха най-важни по време на строителния процес, тъй като голяма част от тях през цялото време са в Зоопарка . Трябваше да се направи определено количество клетки, да се преместят животните в тях, което никак не е лесно да носиш 300 кг мечка в 200 кг клетка… Самият терен е сложен. Има много денивелация, всичко е тясно. Навсякъде е скала, а беше подновена изцяло канализацията и водопроводът в целия Зоопарк. Подменена е елинсталация по сгради, по клетки, по алеи…Навсякъде има нови мрежи, метални конструкции, дървени обшивки. Построени са две нови административни сгради, които са оборудвани с тоалетни за инвалиди, за персонал и за посетители.

Отделно обектът беше изпълняван трудни времена – пандемия, икономическа криза, доставки се забавяха, времето беше лошо…

Важно е, че резултатът е налице. Зоопаркът изглежда много добре. В България по-добър зоопарк засега няма“! – категоричен е Живко Желязков“.

Тъй като се разходихме из Зоопарка, който е разположен на площ от 70 дка, със задоволство видяхме че направеното е много и хубаво. Личи обаче, че има още много довършителна работа да се изпълни в името на животните, както и за тяхната и на посетителите безопасност. Според някои от специалистите, строителството не навсякъде е устойчиво, а външната ограда не е изпълнена. Въпреки че повечето животни са студоустойчиви, на пернатите не са предвидени зимни укрития. Въпреки, че е прекарана нова В и К инсталация, в повечето клетки няма чешми и гледачите трябва на ръка да носят вода. Вероятно има и други „тесни места“, които точно сега е време да се обсъдят и коригират.

Проектът, се реализира със заемен ресурс от ФУГ в размер на 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“,стартира в началото на октомври 2019 година.

Росица Ранчева