4 февруари – Световен ден за борба с рака

Около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака – единствената инициатива, която обединява целия свят. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Без употреба на тютюн, без злоупотреба с алкохол, по-малко излагане на слънце и поддръжка на здравословно тегло чрез добро хранене и достатъчно движение са част от съветите, които специалистите препоръчват за предотвратяване на онкологичните заболявания.

Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци пък получават тази диагноза.

Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. Ако не бъдат предприети съответните действия, през следващото десетилетие коварното заболяване ще погуби 84 млн. души, предупреждават от Световната здравна организация.

Положителното е, че с всяка измината година българинът осъзнава все повече и повече, че ракът е лечимо заболяване. Всеки един човек, който се е сблъскал с тази диагноза, първоначално е нормално да изпита някакво стресово състояние, но постепенно, оглеждайки се наоколо и прочитайки в интернет, запознавайки се с постиженията на съвременната медицина, придобива все по-голяма увереност и разбира, че това заболяване не е Дамоклев меч и не е категоричната присъда „смърт“. Нагледен пример за това е, че нараства броят на пациентите, които са лекувани по повод на ракови заболявания и продължават да живеят.