Утре настъпва 4720 Нова година по китайското летоброене

На 1-ви февруари 2022 г. по китайското летоброене настъпва 4720 година. По зодиакален знак това е воден тигър. Датата е подвижна, защото се определя от Лунния календар. Поради това може да бъде срещана и с названието Лунна Нова година.

Китайската 2022 година ще премине под влиянието на знака на Тигъра. Характерно за китайския хороскоп е това, че всяка година е в енергията на различно животно. Тъй като китайския зодиак има 12-годишен цикъл, е логично и животните да са 12 на брой – Петел, Заек, Змия, Дракон и други.

Природните стихии са другото важно нещо, което е от значение, щом говорим за китайския хороскоп. Теорията на Петте елемента ни дава едно достъпно обяснение относно отношенията между човека и природата, смяната на сезоните и влиянието на различните енергии през годината. На всяко животно е отреден и елемент – дърво, огън, земя, метал, вода, като животните и елементите се сменят всяка една година.

Вече споменахме, че 2022 година ще бъде годината на Тигъра. Ако трябва да бъдем по-конкретни това е Черният воден Тигър. Какво е характерно за него?

В китайската култура тигърът е мощно и смело животно, добро и свободно. Характерно за хората, родени в годините на тигъра (2010, 1998, 1986, 1974, 1962) е, че те са очарователни, с буден и активен ум. Включват се в нови предизвикателства с ентусиазъм, поемат рискове и не обичат да се съобразяват с правилата на другите. Родени лидери, те често отстояват позицията си и рядко правят компромиси.

Родените със стихията на Водния Тигър умеят да остават спокойни при проблеми, но понякога могат да бъдат много нерешителни. Те общуват много добре с другите и благодарение на убедителната си природа обикновено постигат това, което искат в живота. Те са изключително изобретателни и смели авантюристи.

В китайската култура на тигрите се гледа като на пазители на децата. Прието е кърмачетата и децата да носят обувки и шапки с тигров дизайн, за да се предпазят от злите духове. 2022 година ще бъде благополучна година за раждане и отглеждане на дете, а всички ние ще чувстваме невидимата закрила и добрата енергия на Черния воден Тигър.

Китайска нова година (Пролетният фестивал, Лунната нова година) е най-големият празник в Китай, с който се отбелязва настъпването на Новата година по традиционния лунно-слънчев китайски календар. Тържествата продължават обичайно 15 дни, като на всеки от дните се спазват различни традиции:

Почистване . Няколко дни преди настъпването на китайската Нова година китайците организират общо почистване на къщата, което символизира отърваването от старото и посрещането на новото. Също така е прието да се празнува Нова година с чисто тяло и душа, да подреждате нещата в главата си и да започнете да празнувате с положителни мисли.

Декорация на стая. След като почистването приключи, хората украсяват домовете си, за да отпразнуват Нова година. Повечето от бижутата са червени. Най-популярните от тях са фенери, новогодишни снимки, различни символи на новогодишния знак. Обичайно е да се закачат червени панделки или хартия с йероглифи, обозначаващи „пет вида щастие“ на входната врата: късмет, чест, дълголетие, богатство и радост. Както можете да видите, китайското дърво не е на мода.

Малка година. Традиция, която ни е напълно непозната. Малката година започва на 23 или 24 число на последния месец на годината. Казват, че на този ден богът на храната напуска семейството, за да отиде на небето и да докладва на небесния император за дейностите на семейството. На този ден китайците провеждат религиозна церемония за сбогуване с бога на храната, която включва изгарянето на картина на бога. По време на празниците на китайската Нова година хората купуват нова картина на бога на храната и я окачват в кухнята.

Фойерверки. В древни времена фойерверки са били пускани, за да прогонят злите духове от Китай. Оттогава това се превърна в традиция и веднага след 12 часа през нощта на Нова година се пускат фойерверки, които символизират настъпването на Нова година. Има поверие, че хората, които пускат фойерверки през Нова година, ще намерят късмет през следващата година. Но традицията за прогонване на злите духове е съществувала в Китай още преди появата на петарди и петарди. За създаване на шум са използвани всякакви предмети от бита, които са под ръка. От 14 век в Китай се появява обичай в навечерието на Нова година да се хвърлят бамбукови пръчки във фурната, които при изгаряне излъчват силен пукот и по този начин плашат злите духове. По-късно тези пръчки са заменени с петарди и пиротехника, но смисълът на традицията остава същият.

Новогодишна вечеря. Новогодишната вечеря е от голямо значение за китайския народ. По време на празника се извършва събиране на семейството, което е особено важно за тези, чиито близки са напуснали дома и живеят отделно. Осигурени са места на масата и за онези членове на семейството, които по една или друга причина отсъстват от новогодишното тържество. Гала вечерята обикновено включва риба. А в Северен Китай кнедлите са неразделна част от процеса на готвене, в който участва цялото семейство. Пелмени е образно въплъщение на едно от основните желания: раждането на синове. Тези две ястия символизират просперитет. Други ястия зависят от личните предпочитания. Китайците се грижат празничната трапеза да се пръсне от разнообразни лакомства. А новогодишната вечеря със сигурност е организирана у дома, а не в ресторант.

Шоу Суи Show Sui е празнично семейно забавление след Нова година. Членовете на семейството обикновено се забавляват цяла нощ, гледайки празнични предавания по телевизията, чатят, играят и пускат фойерверки. Въпреки че някои може да останат само до средата на нощта, когато фойерверките спират.

Китайците отдават особено внимание на молитвите. Смята се, че в новогодишната нощ е важно добре да бъдат посрещнати спускащите се от небето богове.

Червен плик. В края на вечерята е време за раздаване на подаръци. Китайските новогодишни червени пликове обикновено съдържат между един и няколко хиляди юана. Сумата на парите трябва да е равномерна, те трябва да са прясно отпечатани, тъй като всичко Нова година трябва да е ново и да носи късмет и богатство. Понякога се поставят и шоколадови монети. Обикновено те се дават от големи деца в дните на Нова година. Има поверие, че червеният плик прогонва злото от децата, прави ги здрави и удължава живота им.

Размяна на подаръци. В допълнение към червените пликове е обичайно да се дават малки подаръци (обикновено храна или сладки), които обикновено се дават от по-възрастните на по-младите или между приятели или роднини. Типични подаръци са плодове (обикновено мандарини, портокали, но крушите са изключени), пайове, бисквити, шоколади, бонбони, сладки и др. Също така за Нова година е обичайно да се дават подаръци от сдвоени предмети, символизиращи единство, семейна хармония: две вази, две чаши и др. Обикновено гостите дават подаръци за Нова година на собствениците преди да заминат, понякога дори ги оставят в тайна. И сутрин хората с цялото семейство отиват да поздравят роднини и съседи, като спазват основното правило: идва времето за помирение и прошка на всички обиди. В Китай също има традиция, възникнала в древността: по време на празника на Нова година, когато идвате на гости, поднасяте две мандарини на домакините, а когато си тръгвате, получавате други две мандарини от домакините. Появата на тази традиция се свързва с факта, че на китайски произнесеното „para tangerine“ е близко по значение с думата „злато“.

Семейна снимка. Много важна китайска новогодишна традиция е съвместна снимка на всички събрани роднини. В центъра седи най-възрастният мъж – глава на семейството.

Завършване на новогодишното тържество На петнадесетия ден от Новата година се провежда Фестивалът на фенерите (元宵節, yuan xiao jie – буквално фестивалът на първата нощ). На този ден се провежда още една семейна вечеря. Фенерите и портокалите са неизменна част от празника. Приготвят се и специални сладки тангюански кнедли във формата на пълнолуние. Тези кръгли топки са направени от лепкав ориз и захар, за да символизират обединението. Казват, че по време на такъв фестивал заблудени лоши духове се изпращат в домовете им и в същото време празнуват и култивират добри отношения между хората, семействата, природата и другите, носейки светлина всяка година. Този ден обикновено се счита за края на новогодишните китайски празници.