Проф. Ромео Смилков представя в Стара Загора Моцарт

На 29 януари 2022 г. от 11,00 ч. във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ще бъде представен първият от трите концерта-лекции на проф.д-р Ромео Смилков „Клавирните вариации на Волфганг Амадеус Моцарт“. Събитието е по повод рождения ден на музикалния гений на 27 януари. Ценителите ще могат да се насладят и на останалите части на цикъла на 26 февруари и 26 март в същия час и на същото място.

„Наследството на един от най-ярките инструментални виртуози на 18 век и гений-композитор Волфганг Амадеус Моцарт в жанра на клавирните вариации е уникално. В него се оглежда богатата традиция на импровизаторско концертно изкуство. От оцелелите до наши дни 15 вариационни цикъла публиката, може да проследи еволюционното „извисяване“ в клавирната стилистика, проследявайки пълна поредица, която се разгръща в хронологичен ред.

В Първия рецитал ще звучат вариации от ранните години на Моцарт. Вторият рецитал по френски вокални теми е свързан с пребиваването на младия автор в Париж. В него, както и в импровизирането върху теми от оперни композитори като Андре-Ернест-Модест Гретри, Джовани Пазиело и Кристоф Вилибалд Глук личи пиетета на автора към вариране по вокални образци. Специален интерес е насочен към трите последни вариационни творби за пиано на Волфганг Амадеус Моцарт. Вариации по Allegretto /KV 500/ и Вариации по Menuett на Дюпор /KV 573/ са издадени след смъртта на композитора. KV 613 е вариационен цикъл по песен от зингшпил /с либретото на Ем.Шиканедер/ – издаден от „Артариа“ през последните месеци от неговия живот.“

Проф.д-р Ромео Смилков

РОМЕО СМИЛКОВ е роден на 7 юли 1960 г. в Чирпан. Завършва ДМА, сега НМА“Проф.Панчо Владигеров“ – София при проф.Люба Енчева и проф.Милена Моллова. През 1986 г. специализира в Майсторски клас на проф.Вера Горностаева. Работи в 5 музикални институции: НУМСИ-Стара Загора, НМА-София, СМУ-Пловдив, НБУ-София. Диктор по музикознание – 2012 г. за клавирното творчество на Николай Стойков. Доцент в ААМТИ-Пловдив от 2008 г., професор от 2014 г. Ромео Смилков е лауреат на наши и международни конкурси. Концертира в страната и в 17 страни от Европа и Азия с над 930 концертни изяви /солистични и партниране с камерни и симфонични оркестри/. През 2016 г. поднася Рецитал Клавирни вариации от „Виенския период“ /1781-1791/ на Волфганг Амадеус Моцарт /първо цялостно изпълнение/. Трилогията подчертава интереса на пианиста към творбите на гения и е във връзка с теоретична студия Клавирните вариации на Моцарт. Ромео Смилков е носител на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2021 г.

Организатор на събитията е Държавна опера – Стара Загора.

Концертът е с вход свободен, заповядайте!