С логото „Ние носим духа на новия свят“ ППМГ „Гео Милев“ чества своята 50-годишнина

През 2022 г. едно от най-предпочитаните старозагорски училища -Профилирана природоматематическа гимназия (ППМГ) „Гео Милев“чества 50-годишен юбилей.

ППМГ „Гео Милев“ е наследник на първото класно девическо училище в Стара Загора, открито на 02.06.1863 година. Учебните занятия започват на 24.08(05.09).1863 година в сградата на Свети Николското училище. Негов създател и пръв директор е Анастасия Тошева – първата жена с висше образование в града. Тя е била един от най – изявените педагози за онова време. Под нейното всеотдайно ръководство училището се утвърждава като един от първите центрове на девическо образование у нас през епохата на Възраждането. То дава на България десетки, много добре подготвени за своето време и с родолюбив дух учителки.

До Освобождението в него са учителствували освен Анастасия Тошева, Зюмбюля Талинова, Даскал Атанас Иванов, Петър Иванов, Пенка Стойчева и други. Негови възпитанички са: Райна Попгеоргиева, Зюмбюля Попстефанова, Теофано – Ненова Попова и други.

Авторитетът му на най-добре уредено девическо училище привлича ученички от далечни места. То подготвя процентно най-много учителски кадри за девическите училища в България.

След Руско-турската война правителството на Източна Румелия взема решение и от 09.1881 година училището прераства в областна девическа гимназия – втората в Източна Румелия (другата е в Пловдив), а в България има общо 5 областни девически гимназии. След Съединението 17.10.1885 година Областната девическа гимназия се преименува в Старозагорска държавна девическа гимназия с директор Анастасия Тошева. През 1892 година след дългогодишна и плодотворна педагогическа дейност, поради болест, Анастасия Тошева подава оставка и за директор е назначен видният старозагорски учител и общественик Атанас Илиев.

След 1910 година училището е образцово. През периода 1919 – 1923 година е разкрит към него полувисш педагогически курс.

На 06.05.1931 година тържествено е честван 50 годишния юбилей на гимназията. На тържеството министърът на Просвещението връчва орден на наградените учители по случай празника.

ППМГ „Гео Милев“ претърпява няколко трансформации. През 1937 година приема за патрон името на княгиня Мария Луиза. Същата година се празнува 100- годишнината от рождението на Анастасия Тошева. На входа на гимназията (днес в същата сграда се намира II ОУ“П.Р.Славейков“) е поставена паметна плоча. След 1944 година гимназията е преобразувана в Народна девическа гимназия, а през 1947 година приема за патрон името на видния старозагорски поет Гео Милев.

През 1951 – 1952 година е въведена поредната номерация на училищата в Стара Загора и училището се именува Второ средно училище „Гео Милев“. Поради закона за по-тясна връзка на училището с живота е наречено Второ средно политехническо училище „Гео Милев“. На 23.05.1956/57 учебна година му е връчен орден „Кирил и Методий“ – I степен.

През май 1963 година II СПТУ „Гео Милев“ отбелязва тържествено 100- годишнината от създаването на Девическото класно училище. За втори път гимназията е наградена с орден „Кирил и Методий“ – I степен.

На 15.09.1971 година много тържествено е открита първата учебна година в МГ „Гео Милев“. Министерството на народната просвета официално трансформира II СПТУ „Гео Милев“ в МГ „Гео Милев“ на 02.06.1972 година. На новата гимназия се възлага да подготви за растящите нужди на района нов тип кадри с компютърна грамотност. Математиката се утвърждава като основна учебна дисциплина. По-късно се разкриват паралелки по биология, химия и физика (в наши дни остава само биологията) и гимназията се преименува в ПМГ „Гео Милев“.

Важна част от историята на гимназията е изпълненият основен ремонт на сградата през 2016 г. на стойност на 3 млн лн. ,благодарение на усилията на общинското ръководство.

Всъщност на 2 юни 2022 г. се навършват 50 години от обявяването на училището за Математическа гимназия.

Идеята е официалното честване на юбилея на гимназията ни да се състои на 6 юни 2022 г. с концерт в Операта, съобщи за медията ни Мариета Петрова, директор на ППМГ „Гео Милев“. – В седмица от 6 до 11 юни ще се състоят различни инициативи.

Ситуацията е такава, че не могат да се планират присъствени инициативи, но каквито и да се организират и провеждат – по класове, индивидуални участия, много по предложение на Ученическия съвет, от клубовете по интереси – всички са подчинени на 50-годишния юбилей на гимназията“.

Сред по-атрактивните събития отбелязваме 28 май . Тогава ще се състои „Луда надпревара“ – състезание по градско ориентиране, което две години не се е провеждало заради пандемията.

На 1 юни ще бъде открита фото-документална изложба в Арт-алеята в парк „Пети октомври“ на тема „ППМГ във времето“. На 6 юни е празничният концерт в операта с участието на талантите на училището. На 7 юни е планирана изложба в училището и ученическо самоуправление. Ще бъде избран ръководен екип от ученици – директор, зам.директори и др., които ще управляват гимназията.

На 8 юни ще се проведе литературен конкурс за есе на тема „Духът на новия свят“.

На 9 юни е планиран Ден на отворените врати. Това е представяне на почти всичко, което се случва в гимназията. Ще бъдат презентирани различни уърк-шопове – проекти по информатика и информационни технологии, по математика, физика и химия, биология и здравно образование, срещи с Ученическия съвет, клуб „Дебати“ …От сега са поканени всички, които желаят да видят „отвътре“ гимназията.

В петъчния ден ще се проведат различни спортни състезания. В събота – 11 юни в двора на училището е предвидено „Гранде парти – ППМГ“ със сцена, шатри, музикални групи и пр.

Много са събитията, които да проведени през юбилейната за ППМГ „Гео Милев“учебна година. Поредицата започна на 1 ноември 2021 г. с присъждане на педагогическия колектив на най-високото отличие на Община Стара Загора в областта на образованието – наградата „Анастасия Тошева“.

За втора година учениците Кирил Иванов и Тодор Митев създадоха приложението „Merry Christmas Bulgaria”, което направи Коледата у нас и по света много по-красива.

7 „а“ клас издаде в електронен вариант вестник „Планета“, който показва гимназията през техните очи. Учениците пожелаха да влязат в ролята на журналисти и ръководството им даде тази възможност Ученическият съвет предвижда за юбилея да издаде специален голям вестник.

Г-жа Тонка Иванова води клуб-занимания по интереси „Да си построим наука“. Участието на гимназистите в него е наситено с атрактивни събития.

Послучай 127-та годишнина от рождението на патрона на училището, голяма част от възпитаниците на гимназията присъстваха на световната премиера на документалния филм „Гео Милев през лабиринта на времето“.

По национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ – модул „Библиотеки“ , във фоайето на четвърти етаж, където учат осмокласниците, се устрои кът за четене. Там са предвидени различни инициативи, вдъхновявани от преподавателката по български език и литература Екатерина Стратиева – Мирчева.

На 22.01.2022 се проведе в дистанционна форма 22-рата ученическа конференция на УчИМИ по математика и информатика. В нея взеха участие 47 ученици от цяла България с проекти по математика, информатика и ИТ. От ППМГ „Гео Милев“ гр. Стара Загора участваха двама ученици:

Мирослав Минчев от 11А клас в област Математика с разработката:  Фрактално брауново движение и приложението му при симулиране на вътреклетъчната динамика, с ръководител Евгения Господинова и Никола Ганчев от 10А в област Информатика и ИТ с разработката: ИНТЕНТУМ, с ръководител Живка Желязкова.

Две достойни участия, с две отлични представяния и медали .

Освен това Мирослав Минчев спечели стипендия на Американска фондация за България. Той е единственият представител на Област Стара Загора, който спечели стипендия на Американска фондация за България в раздел Природни науки! За втора поредна година ученикът е удостоен с високото признание! В началото на месец декември негово изследване беше публикувано на английски език на първа страница във в.“Аз Буки“, в приложението за изследвания и научни статии точно в тази област.

Мирослав Минчев е носител на награда „Млада Загора“ за 2021г. Той е старозагорският представител в Националния отбор по природни науки за IYNT, станал абсолютен шампион в Международния турнир на младите естествоизпитатели за 2021година.

В юбилейната учебна година педагогическият екип на ППМГ „Гео Милев“ е от 54 човека, а учениците са 800. От 5 до 7 клас са 6 паралелки и 8-12 клас -25 паралелки. В гимназиална степен се изучават специалностите „софтуерни и хардуерни науки“ – по две паралелки във випуск, две паралелки – „математически профил“, една паралелка „природни науки“ – във випуск, и във всички паралелки с интензивно изучаване на английски език.

Росица Ранчева