Кметът Живко Тодоров се срещна с народните представители от Старозагорски многомандатен избирателен район

Кметът на Община Стара  Загора Живко Тодоров проведе днес работна среща със старозагорските народни представители в 47-мото Народно събрание. Градоначалникът набеляза основните приоритети, които са важни за развитието на община Стара Загора. „Нас ни обединява каузата да работим за града и за хората. Нека този мандат да бъде успешен. Нека всеки направи онова, което може и с което ще бъде полезен за Стара Загора. Община Стара Загора като най-голяма община в областта ще има нужда от Вашата подкрепа“, се обърна към депутатите Тодоров.

На поканата за среща се отзоваха депутатите Атанас Славов от „Демократична България“, Илиана Жекова, Красимир Вълчев и Маноил Манев от „ГЕРБ“, Момчил Ненов от БСП, Тихомир Тенев от „Има такъв народ“ и Халил Летифов от ДПС. По уважителни причини не се присъединиха към срещата Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ и Искра Михайлова от „Възраждане“.

„ В момента правим нашия план за развитие на община Стара Загора. Това е план, с който  ще кандидатстваме за проекти през следващия програмен период“, обясни по време на срещата кметът.Той набеляза като въпроси от изключителна важност за развитието на региона-ремонт и разширение на връзката на Стара Загора с детелината на АМ „Тракия“ и изграждане на втора връзка при село Калояновец, както и рехабилитация на главния път между Стара Загора и Нова Загора. Сред приоритетите, които посочи кметът е и промяна на собствеността на емблематичната за Стара Загора сграда на бившия АГ- комплекс, която да се превърне в модерен общински център за доболнична помощ. „Болницата дължи над 2 млн.лева задължения от данъци на общината. Трябва да се намери вариант, в който да бъдат прихванати тези задължения и  сградата да стане общинска собственост“, разясни още градоначалникът.

От думите му стана ясно, че е необходимо да се разгледа въпросът за развитието на летище Стара Загора, което да се реши дали да се развива като летище, дали да бъде запазена пистата, а останалите терени да бъдат за нуждите на бизнеса. „Считаме, че с оглед на т. нар. „Зелена сделка“ там е най-подходящото място, където на голяма площ  да бъде изградена канализация, водоснабдяване и ел. захранване. Това би могло да даде перспектива за бъдещи инвеститори, които имат нужда от по-големи терени, да предпочетат Стара Загора като подходящо място за инвестиране и създаване на работни места. В момента в Стара Загора има огромна липса на индустриални терени, изградената като колаборация между общината и държавата Индустриална зона „Загоре“ е почти запълнена“, подчерта още той.

Живко Тодоров  е категоричен, че темата с  т.нар. „Зелена сделка“ е изключително важна за региона. „От решенията зависят съдбите на много хора. Трябва да бъдат защитени работните места и да не се усети сериозен катаклизъм в региона“, допълни още кметът.

Той засегна актуалната тема за високите цени на тока и газта като разясни, че до момента общината е заплащала цени от 160 лева за киловат час, а за декември сметките са за 560 лева за киловат час, което е увеличение близо четири пъти. „Компенсацията от 110 лева е крайно недостатъчна за Общините“, обясни още Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че не се предвижда режим на тока в Община Стара Загора, тъй като това ще доведе до повишаване на битовата престъпност, но сериозно натоварва местния бюджет.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около важността на така поставените приоритети и заявиха готовност за среща с ресорните министри за разговори по тези теми.  В края на срещата Живко Тодоров  благодари на присъстващите за ползотворната дискусия и допълни, че се надява на добро сътрудничество по време на 47 Народно събрание.

На работната среща присъстваха още всички заместник-кметове на Община Стара Загора- Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

Павлина Дудева