Мюзикълът за деца „Робинзон Крузо“ – свежа премиера за силата на приятелството

Новата 2022 г. започна обнадеждаващо за Държавна опера-Стара Загора.  На 22 януари бе първият спектакъл за годината и то не текущ, а премиера. В заглавията за деца се нареди и мюзикълът „Робинзон Крузо“ – чудесна адаптация на едноименната опера за деца от проф. Александър Йосифов.

Маестро Красимир Къшев, чиято е и идеята за поставянето на „Робинзон Крузо“, и преработката на операта в мюзикъл, и сценичната й реализация – е в основата на спектакъла. От няколко години като преподавател в Националното музикално училище за сценични изкуства „Христина Морфова“, той разви своя вътрешен усет за работа с деца, усъвършенства педагогическите похвати и увлече пламенно младите артисти в реализацията на съвместни проекти с Операта. Така на сцената се появиха мюзикълите „Лелята на Чарли“, „Класният се жени“, възстановката на „Макс и Мориц“. На младите артисти малко им трябваше да бъдат възпламенени. С играта си те показаха, че Операта е техния дом, че присъствието им на сцената е абсолютно органично, че сцената им е нужна „като въздуха и водата за всяко живо същество“.

„Робинзон Крузо“ е структуриран много добре във всичките си условни части – заминаването на младото момче, пиратското нашествие на кораба, бурята и попадането на острова, адаптацията към условията на острова, сприятеляването с живите твари на острова, повторното идване на пиратите, освобождаването на пленения екипаж и отплаването за Родината.

Въведението със стария Робинзон, който разказва на своите внуци геройските си приключения, е особено лирично и мило. Всъщност цялото действие в мюзикъла се развива пред очите на внуците, които остават на сцената. Избраните песни се запяват лесно, а диалозите са динамични и движат действието на бързи обороти. Няма време да се преживява видяното – чувствата се сменят бързо, заедно с картините и младият зрител се чувства като на кино – така жива е сменящата се мултимедия. Вълните стигат почти до първите редове на залата, а светкавиците удрят със страшна сила.

Абсолютно всички участници в действието са като изрекли една обща клетва и всеки е „подчинен на общото дело“. Никой не доминира над никой, никой не изпъква – „Робинзон Крузо“ е колективен мюзикъл. Не само защото на сцената има много артисти, а защото такава е общата повеля – всеки участва с най-доброто от себе си в общото дело, към единния замисъл, в групата, в която се изявява и цари абсолютно единодействие.

Малките артисти от Музикалното училище са очарователни и пленителни със своя жар. Същевременно показват, че са дисциплинирани и изпълнителни артисти, които слушат, вярват и се осланят на режисьора. Мъжкият хор на Операта и като моряци, и като пирати – са много атрактивни и забавни. Робинзон /изигран от трима артисти в различни възрасти/ – е също убедителен и запомнящ се. Малките балеринки от Детско-юношеската школа за опера и балет към Операта – са очарователни, нежни и феерични. Дивакът Петкан е абсолютен колорит.

Сценографията и костюмите на Теодора Джамбазова са много сполучливи, а мултимедията на Борис Чуканов – открояваща се като непрекъснат фон на действието.

Новият „продукт“ в репертоара на Операта е подходящ за всички ученици от предучилищна възраст до 5 клас. Дали се изучава или не в училище, едноименната книга на Даниел Дефо е в списъка на задължителните книги за едно интелигентно дете, което е на прага на юношеството. От книгата се научават и редица важни неща, които един мъж трябва да умее да прави с ръцете си.

А от мюзикъла „Робинзон Крузо“ детската публика ще научи, че не трябва никога да се отчайва, да не гледа назад, да вижда уверено напред и надалеч, да вярва в приятелството, да бъде находчив в беда.

На добър час на новия мюзикъл за деца, продукция на Държавна опера-Стара Загора – „Робинзон Крузо“ и дано да достигне до възможно най-много малки зрители от близо и далеч!

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров

РОБИНЗОН КРУЗО

мюзикъл по операта за деца от Александър Йосифов

22 януари /събота/ 2022г., 16.00ч. сцена Опера

ПРЕМИЕРА

Диригент Виктор Крумов

Режисьор и музикална редакция Красимир Къшев

Сценография и костюми Теодора Джамбазова

Мултимедия Борис Чуканов

Съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и НУМСИ „Хр.Морфова“

 

СТАРИЯТ РОБИНЗОН КРУЗО –   Игнат Желев

МЛАДИЯТ РОБИНЗОН –            Димитър Драгиев

РОБИНЗОН(след 17 г.) –             Стоян Буюклиев

МАЙКАТА НА РОБИНЗОН –       Лиляна Ходжева

ПЕТКАН –                                                 Милен Денев

ЧАЙКА –                                                   Михаела Якимова

МАМА КОЗА –                                         Христина Пенева

БЕЛОГУШКА(козле) –                             Йоанна Салпарова

ЧЕРНОГУШКА(козле) –               Ева Попова

РАЙСКА ПТИЦА –                        Полина Пчеларова

ПЕГИ(папагал) –                                       Стефани Петрова

ПАГИ(папагал) –                                      Габриана Костова

ПОГИ(папагал) –                                      Надежда Вълдобрева

ПЪРВИ КАПИТАН  –                                Живко Добрев

ВТОРИ КАПИТАН –                     Любомир Петков

БОЦМАН –                                   Дилян Близнаков

ПЪРВИ МОРЯК –                         Даниел Ганев

ВЕСЕЛИЯ РОДЖЪР –                               Костадин Якшев

ЕДНООКИЯ ПИРАТ –                              Давид Иванов

Мъжки хор и камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора

Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора