Нови Сад е третата европейска столица на културата за 2022 г.

Градовете Каунас в Литва, Еш-сюр-Алзет (Eш) в Люксембург (които Dolap.bg вече Ви представи) и Нови Сад в Сърбия ще бъдат официалните средища на културата в Европа през тази година. Трите населени места са избрани да носят званието „Европейска столица на културата“ за 2022 г. Те са подготвили хиляди изложби, концерти, фестивали, арт пърформанси до края на декември. Церемонията по връчването на титлата на Нови Сад се състоя в сградата на Националния театър. Мотото, под което сръбският град ще бъде Европейска столица на културата, е „За нови мостове“. Сръбският град се надява да свърже жителите си и местната културна общност чрез „мостове“ с Европейския съюз, както и да засили връзките с останалата част от Западните Балкани.
„Няма град, който да заслужава повече тази титла и който да има по-голям потенциал от Нови Сад да издигне високо европейското знаме на младежта и културата. Той е център на творчеството, високите постижения и иновациите. Титлата, с която Нови Сад се гордее, е особено важна за подкрепата и насърчаването на труда, таланта и знанието“, заяви министър-председателят Ана Бърнабич при закриването на церемонията. Премиерът подчерта, че Нови Сад е един от водещите градове в привличането на инвестиции и един от най-големите младежки и научни центрове в страната. Събитието беше открито с концерт от час и половина, след което към публиката се обърнаха министърът на културата на Сърбия Мая Гойкович и представители на ЕС и властите.
Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия и административен център на автономната сръбска провинция Войводина. Градът е основан през 1694 г., а по време на османското владичество е център на сръбската култура на територията на Австро-Унгария. Градът, разположен на двата бряга на река Дунав, е поетично наричан „сръбската Атина“. Ежегодно по един град от две държави-членки на Европейския съюз домакинства инициативата, а на всеки три години може да бъде определено и населено място от страна от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ)/ Европейско икономическо пространство (ЕИП) или кандидатка за членство в ЕС, какъвто е случаят със Сърбия тази година. Целта е да се покаже богатството и разнообразието на културите в общността. Първоначално Нови Сад беше избран за Европейска столица на културата през 2021 г., но на 23 декември 2020 г. Европейският парламент прие предложението на Европейската комисия за отлагането на номинацията му за 2022 г. поради пандемията. Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) станаха европейски столици на културата за 2021 г.
Балканите са характерен регион в Източна Европа, но в някои градове на полуострова има градчета, които сякаш се преместени от западната част на Стария континент. Един от тях е Нови Сад, който се намира в северната част на Сърбия.

Западните ни съседи са известни с невероятната си скара. Именно храната и дюлевата ракия са причината много българи да преминават често „Калотина“. Нови Сад е съвсем различен град и именно в това е неговият чар.

Градът изумява гостите със своята невероятна архитектура, напомняща епохите в историята на Нови Сад. Той е бил част от унгарската империя,. което обяснява проевропейския стил на строителство и католическите катедрали.

Красотата на Нови Сад се допълва от величествената река Дунав, която минава покрай него.

Нови Сад е културен център на Сърбия. Тук е открита първата сръбска гимназия и първият сръбски професионален театър. В Нови Сад Любен Каравелов е публикувал на сръбски повестта си „Йе ли крива судбина?“ в списание „Матица“.

Петроварадинската крепост

Тя е един от символите на града, издига се на десния бряг на Дунав. Построена е през 18-и век от френския архитект Вобан. Мнозина я наричат Гибралтар на Дунава. От нея се открива невероятна гледка към Нови Сад и отвъд величествената река.

Крепостта е превърната в дом на културата, всяка година домакинства различни фестивали и събития. От 2001 г. тук се провежда международният музикален фестивал EXIT. В крепостта се намира и градският музей.

Площадът на свободата

Централният площад на града служи за отправна точка на туристическите обиколки. На него се намират две от най-важните и красиви сгради във втория по големина сръбски град – католическата катедрала и кметството.

Тук има множество кафенета, а лятото стотици жители и гости на града изпращат края на деня с бира в ръка.

Кметството на Нови Сад

Както стана ясно, сградата на кметството се намира на централния площад „Свобода“. Тя безспорно е най-красивата сграда в града и служи за фон на селфита и снимки за спомен.

Сградата е в нео-ренесансов стил, издигната е и висока камбанария. Кметството е украсено с 16 алегорични фигури и герба на Нови Сад.

Пред кметството на площад „Свобода“ на пет метра височина се издига паметникът на политическия лидер Светозар Милетич, който е бил и кмет на Нови Сад.

Катедралата „Дева Мария“

Католическият храм, посветен на Дева Мария, привлича вниманието отдалеч. Построен е в неоготически стил, а местните казват, че той е знак за силната религиозност и вяра на жителите на Нови Сад.

На нейно място е имало по-малка църква. Днес стотици туристи всеки ден посещават католическата катедрала.

Църквата „Свети Георги“

По време на управлението на императрица Мария Терезия през 1734 година е построена църква. Храмът е бомбардиран и изгорен до основи по време на бунтовете в Хабсбургската империя.

Години по-късно на същото място е изграден днешният храм. Строителството му приключва през 1905 година, като към храма са добавени нова кула и камбани, направени в Будапеща. В „Свети Георги“ може да се видят 33 икони, изрисувани от великия художник Пая Йованович.

Дунавски парк

Като европейски град Нови Сад може да се похвали с невероятния си Дунавски парк. Днес той е любимо място за разходки на местните, а и на гостите на града. Докато се разхождате по алеите му ще видите множество бронзови фигури на популярни поети. В парка се намира и лебедово езеро, а ако се почувствате изморени, има пейки за всички.

Ако сте почитатели на музеите, то в Нови Сад има няколко, които ще ви впечатлят. Градският музей се намира в Петроварадинската крепост. В Музея на Войводина пък може да проследите историята и образуването на областта Войводина.

В града се издига и Епископският дворец, изграден от арх. Владимир Николич в началото на 20-и век. Върху фасадата са поставени гербове на богатата Бачка епархия, а сградата е във византийски стил.

Потопете се в духа на Нови Сад

В града има за всекиго по много. Ако не сте фенове на забележителностите и не обичате да препускате от музей в музей, няма да скучаете.

Ако се намирате на централния площад „Свобода“ се спуснете към Епископския дворец. До него се простира Змайовина улица, която е пешеходната зона на Нови Сад. От двете й страни има десетки магазини и заведения.

Изгубете се и по малките улички на града, които ще ви отведат до магазинчета за сувенири и невероятни ресторантчета, в които да се поглезите със сръбска скара и хубава бира.

Ако гостувате на Нови Сад през летните месеци, може да се отмаряте и на местния плаж „Strand„. Повече от страхотно ще е да събирате тен, опънати върху шезлонг и да наблюдавате лебедите във водите на Дунав. Някои от местните всяка година се разхлаждат във водите на реката.

Вечер може да се разходите по някой от трите моста над Дунав, които свързват Нови Сад. Влюбените двойки заключват любовта си, заключвайки катинари.

Автор: Стелиян Стоименов