Живописна изложба „Небесни образи“ откри Надежда Кутева

На 22 януари 2022 г., в западната зала на Художествена галерия Стара Загора беше открита живописната изложба „Небесни образи” на художничката Надежда Кутева, спечелила голямата награда на Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” Стара Загора 2020.

В експозицията са включени 37 творби -живопис, акварели и рисунки с християнска тематика. В основата на експозицията са четири полиптиха, посветени на Св. Йоан Кръстител, Св. Никола, Св. Георги и Старшият съд. Сюжетното многообразие на показаните акварели е свързано с теми като: „Четиримата евангелисти”, „Архангел Михаил”, „Йордановден”, „Страсти”, „Олтар”, ескизни изображения на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и др. Голямата част от представените произведения са създадени специално за тази изложба.

Експозицията се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора и ще остане до 22 февруари т.г.

Надежда Филипова Кутева e родена на 11.01.1946г. в София. Завършила е Националната художествена академия, специалност „Стенопис“ /декоративно-монументална живопис/ . Специализирала е в Corcoran School of Art, Washington, USA. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина /Япония, Македония, Холандия, Германия/.

Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия, както и на частни колекции в България, Англия, Германия, Корея, САЩ, Франция, Холандия, Гърция. Освен художник, Надежда Кутева е автор на статии и рецензии за изкуство и преподавател по живопис в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ .

Носител е на наградите: “Златю Бояджиев” (1985), “Владимир Димитров-Майстора” (1990), Награда от І Балканско квардинале “Митовете и легендите на моя народ (2004) и др.

„По силата на статута на Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“ носителят на голямата награда на всяко издание, една година след това трябва да направи самостоятелна изложба. Това е формалната причина Надежда Кутева да представи настоящата изложба. Истината е, че за всяка художествена галерия е въпрос на чест да се срещне с нейните живописни пристрастия, каза при откриване на експозицията изкуствоведът проф.д-р Марин Добрев, директор на Старозагорската художествена галерия.- Приветстваме с „добре дошли“ Надежда Кутева и нейния толкова интересен, толкова приказен свят, в който темата е свързана с християнството. Тя спечели голямата награда на квадриналето със „Страшният съд“, платното също присъства сега. Повечето от работите й в последствие са обвързани с подготовката на настоящата изложба.

Онези, които познават в продължение на десетилетия творчеството на Надежда Кутева, няма как да не го определят като едно от явленията на съвременното българско изобразително изкуство. Веднага след завършване на Академията, онова което впечатлява нейното присъствие на национални и колективни изложби е нещото, което я направи обичана от всички поради няколко неща, които са водеща линия в творчеството й.

В нейното изкуство много странно и в същото време- много понятно се преплитат експресия и съзерцание, смирение и страсти, вековни традиции на каноните и съвременна интерпретация. Но всичко това би било много изкуствено, ако не е водено с представата на тази изумителна фамилия Кутеви.- народопсихологията. И ако трябва само с едно изречение да се определи присъствието на Кутева в нашето изкуство, това е тълкувателят на българската народопсихология. Нейните произведения почти винаги са свързани с традициите, ритуалите, обичаите и обредите, страстите, с онази непрекъсната метаморфоза на българина, неговите съмнения, желания, мечти, страдания и пр. Те винаги присъстват в нейното изкуство, но никога не са разказвани. Надежда Кутева не търси повествованието, с което влизаме в една или друга картина, а усещането за него.

Тази изложба е нагледен пример за това. Тя е представителна извадка за душевността, за мисията на Надежда Кутева в естетическите условности на живописта.

Ако внимателно разгледате творбите ще видите освен онова, познатото, включването на елементи, които във времето са част от нас. Т.е. тук не става дума за неща, обвити в мистиката на онези сказания, свързани съответните теми, а с нашето присъствие в тях.

Обърнете внимание на „Кръщението на Св. Йоан Предтеча“ и вижте в лявата долна част какво има. Нашето присъствие. Онези юнаци, които влизат във водата именно на този ден. Традиции, с които сме свикнали. И както ще да ги наричаме, те вървят с нас през годините и няма начин някой да ги спре.

Духът на Надежда Кутева е нещо, което много ни липсва в днешно време. Казвам го неслучайно. Връщайки се точно 100 години назад, когато онези млади художници от времето на Иван Милев, Иван Пенков и пр., се стремят да намерят с изкуството връзката с традициите. Т.е. да намерят онова в изкуството, което го прави изключително и не само съвременно, но българско. Този дух на 20-те години на народно изкуство присъства непрекъснато във времето, което е чудесно. Защото носи у себе си оптимизма на българското изкуство.

Тази изложба е камъче от мозайката, която непрекъснато редим, търсейки визуалния образ най-често на невидимите неща. А в това отношение по-показателно от изложбата „Небесни образи“ към момента няма. Това е чудесна изложба, в която присъстват нашите страсти и ритъма на времето ни“- каза с благодарност проф. д-р Марин Добрев..

„За мене е чест да покажа неща, които съм правила от 2013 година до сега, -каза Надежда Кутева.- Започнах да рисувам, да правя скици на Негово Светейшество патриарх Неофит от 13 февруари 2013 г., когато беше ръкополагането му. От кратките репортажи по телевизията направих поредица от рисунки и акварели, част от които показвам тук. Считам, че това е човек, който заслужава уважение с благородното си лице, с изражението си и всичко което прави за всички от нас, които се чувстваме християни.

Що се касае за тематичния обсег на изложбата, от изходната точка на „Страшният съд“ малко се връщам назад в историята с представянето на Св. Йоан Кръстител и на двама от най-популярните и обичани светци- Свети Николай и Свети Георги. Те са често изобразявани през всички векове след тяхната смърт.

Аз си поставих задачата да извадя част от житийните сцени, в миниатюрните квадратчета, които обикалят образа на светеца и които представляват огромна база и основа, върху която може да се изгражда и съвременна живопис. Защото те са първо съвършени като рамка, като илюстрация на събитието, което е отразено, като психология и като майсторство за това как се прави религиозна живопис. За всеки, който се занимава със живопис, няма нищо по-важно от това, да изучава нашата иконография. Тези сцени се опитах да направя като отдели кавалетни картини, защото не съм иконописец, а художник -живописец, който си позволява да посяга по тези теми и ги развива по съвременен начин. Докъде съм стигнала – не знам. Дано да мога да продължа. Тези сцени обединих на няколко места от по шест пана, като изваждам най-основните от житийните сцени. Това беше задачата на моята работа през изтеклата година.

Що се касае въобще за работата ми като художник, нека кажа, че много голям тласък ми даде участието ми в първото квадринале през 2004 г. в Стара Загора.

Освен благодарност, аз отчитам и огромните заслуги на проф. д-р Марин Добрев за утвърждаването на квадриналето като централен форум на съвременната живопис на всички балкански народи. Това е мястото за художници, които работят със сюжет, с фигура и пространство, с традиционни форми, и могат да се изявяват на такива места, каквито през последните години почти няма.

Считам, че Стара Загора има огромен късмет с Марин Добрев – скромен, инициативен, интелигентен, за да поддържа тази галерия на високо ниво с имената на художници, за които той спомена и заради които идвам в Стара Загора да ги гледам с особено удоволствие“.

Надежда Кутева благодари на многобройните присъстващи, дошли в студения преди обед да уважат нейното изкуство.

Отец Йордан Карагеоргиев предаде на г-жа Кутева благословението и благопожеланията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Той определи изложбата като „духовно събитие“. „Изложба като тази е много важна, за да ни подтикне да надникнем дълбоко в себе си, да открием хармонията която ни отбягва и като народ и като отделни личности, каза отец Йордан.- Аз благодаря на Надежда Кутева за това, че ни отваря очите на сърцето, както казва Екзюпери, за да осъзнаем, че в крайна сметка пътят ни е вечност. Пътят ни започва от този капан, наречен живот и продължава във вечността, където ни чакат неща, които рано или късно ще видим!“

Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора поздрави авторката на изложбата и й благодари от името на общинската администрация и културната общност. Според нея представеното творчество е „жива изповед с голяма духовна сила, поднесена по най-добрия завладяващ и вълнуващ начин“.

Събитието уважи и Иванка Сотирова, зам.кмет на Община Стара Загора.

Росица Ранчева