10 любопитни факта за Слънцето

Слънцето е централната звезда на Слънчевата система. То е и най-близката до нас звезда. За древните то е било божество, даряващо живота. Наричали са го с най-различни имена – египтяните Ра, гърците Хелиос, а римляните Сол.

Подобно на останалите звезди във Вселената и Слънцето е огромно кълбо от газ, а неговият източник на енергия са термоядрените реакции в ядрото му. Въпреки хилядолетния човешки интерес към небесното тяло, по-сериозните научни изследвания на звездата започват едва през ХІХ век.

Благодарение на научния напредък, в следващите години човечеството е на път да осъществи първата си космическа мисия до Слънцето, след като американската космическа агенция НАСА обяви, че ще изстреля сонда към звездата, която ще трябва да издържи на температури, достигащи 1400 градуса. Изстрелването на космическия апарат е предвидено през 2024 година.

1. Слънцето е толкова голямо, че над 1 милион планети с размера на Земята, могат да се поберат в сфера, голяма колкото него.

2. Освен голямо, то е и тежко – масата му съставлява около 99,86 процента от общата маса на Слънчевата система.

3. Светлината на Слънцето достига до Земята за 8 минути. Автомобил би изминал това разстояние за 90 години, ако се движи със скорост 120 км/ч.

4. Температурата на Слънцето е между 5000 и 6000 градуса и то на повърхността. Смята се, че във вътрешността на звездата градусите надхвърлят 15 000.

5. По-голямата част от масата на Слънцето е съставена от водород, а остатъкът предимно от хелий.

6. Въпреки всевъзможните апокалиптични теории, че звездата ще угасне, а с това ще загине и светът, засега няма повод за притеснения. Тя настина ще угасне, но след около пет милиарда години.

7. Всекидневни 15-минутни слънчеви бани са напълно достатъчни, за да си набавим необходимото ни количество витамин D, който е жизнено важен за организма ни.

8. Светлината пътува от Слънцето до Земята за около 8 минути. Енергията на тази слънчева светлина поддържа почти целия живот на Земята.

9. Всеки ден растенията преобразуват слънчевата светлина в енергия, надвишаваща 6 пъти общото потребление на електричество от цялото човечество.

10. Слънцето има силно магнитно поле, което влияе на редица процеси на земята, слънчевите изригвания пък оказват негативен ефект върху възрастните и хората със сърдечно-съдови проблеми.

Юлиян Лазаров