С още три се увеличават именуваните на интелектуалци улици в кв. „Железник“ на Стара Загора

На първото за 2022 година редовно заседание на Общински съвет Стара Загора, съветниците ще разгледат предложението на Дарин Петков, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедание, за именуване на четири улици в най-младия старозагорски квартал „Железник“. Предложението, разгледано от комисията, е съобразено със становище на отдел „Култура“ и от специалисти към главния архитект на Община Стара Загора. Има приложена и скица за ориентир, коя улица къде с намира.

Четири улици ще получат за първи път имена: „Николай Евров“, „Васил Маринов“, „Антон Митов“ и „Морулей“. И тримата са старозагорци, именити художници, допринесли за развитието на националното ни изобразително изкуство.

За съжаление към предложението няма никаква анотация или обяснение какви са личностите, чиито имена ще носят улиците. Това прави с удоволствие за читателите си Dolap.bg.

Николай Евров е роден на 10 септември 1903 г. в Стара Загора. През 1927 г. завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Ценьо Тодоров. Живописецът твори в областта на натюрморта, портрета и пейзажа. Долавя индивидуалните черти на човешкото лице и характера на модела. Рисува в топъл колорит. Организира четири самостоятелни изложби в България. Участва в общи художествени изложби и колективни експозиции в чужбина. Сред най-известните му творби са „Портрет на д-р Н. Михалев“, Автопортрет с барета“, „Портрет на дама с перо“ и др. През 1964 г. и 1968 г. е удостоен с орден „Кирил и Методий“ – І степен. Умира в София на 24 декември 1973 г.

Васил Маринов е роден през 1879 г. в Стара Загора. Със своето творчество и организационни умения известният живописец е основна фигура в художествения живот на Стара Загора през първите четири десетилетия на ХХ век. Той е обединителния център на почти всички дейности, свързани с изобразителното изкуство. Заедно с Антон Митов, Георги Евстатиев и Атанас Михов слагат началото на бъдещата Градска картинна галерия.

Под негово влияние започват творческия си път редица от бъдещите известни художници от региона. И ако за творческата активност на града по онова време се говори и пише много, то в основата е Васил Маринов.

За разлика от редица свои съвременници и колеги, които са родени в Стара Загора и търсят признание в столицата, той остава тук и е основен организатор на всички прояви. Творчеството му е богато и органично свързано с проявите на Дружеството на южнобългарските художници. Ранните му произведения са посветени на сюжети от войните, а тези след 1917 г. – на битовия жанр.

Творческата биография на Васил Маринов има десетки участия в колективни изложби – Стара Загора, Пловдив, София и др. Организирал е 7 самостоятелни експозиции. Умира внезапно през 1947г.

Антон Митов е роден на 1 април 1862 г. в Ески Заара (днешна Стара Загора). Той е български живописец, изкуствовед, критик, историк на изкуството, обществен деец, дописен член на БАН. Завършил е Академията за изящни изкуства във Флоренция. Бил е гимназиален учител в Стара Загора, Пловдив, Варна и София. Професор е по История на изкуствата, перспектива и метода на рисуването. Директор е на Художествената академия.

Сред по-известните му картини са „Връщане от гроздобер“, „Пазар“ и др. Умира през 1930 г.

Оказва се нещо безкрайно интересно и похвално. В квартал „Железник“ се оформя квартал с улици, които носят имената на известни старозагорски интелектуалци. Главният специалист на Административно бюро Стефанка Нанковска със задоволство и гордост припомни тези улици:“Алеко Константинов“, „Арх. Христо Димов“ и „Арх. Никола Лазаров“, „Д-р Рашо Рашев“, „Иван Киров Вазов“, „Петкана Захариева“ – народна певица , артистите„Наум Шопов“ и „Петър Василев“, художниците „Атанас Михов“, „Никола Аръшев“ и скулпторката „Дона Бояджиева“.

Връх „Морулей“ е най-високата точка 895.2 м. в Средна Средна гора. Уличката ще се свърже със Старозагорското шосе, което води към Старозагорски минерални бани.

Росица РАНЧЕВА