Днес имен ден празнуват всички с имена Максим и Неофит

Н а 21 януари Светата църква отдава прослава на преп. Максим Изповедник и св. мчк Неофит – небесен покровител на Негово Светейшество Българския патриaрх и Софийски митрополит Неoфит.

Преподобни Максим Изповедник – от Цариград.

Получил високо образование, заемал висша длъжност в двореца на император Ираклий (VII в.). При върлуване ереста на монотелитите отишъл в Рим и по негово внушение папа Мартин свикал събора в Латерана против ереста.

Това като научил император Констанс II, приемник на Ираклий, оклеветил Максим и поискал да го изпратят в Цариград. Като не успял, заповядал през нощта да го хванат и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и вражда против царя. Нанесли му побой, тъй че земята около се оросила от кръвта му. Отрязали му езика, отсекли му дясната ръка и го влачили по улиците на града. Заточен в Херсон, починал в 622 година.

Св. мчк Неофит живял във времето на жестокия император Диоклетиан

(284-305 г.) в град Никея на малоазийската област Витиния. Той бил надарен от детство с дар на чудотворство. Но особено се проявил като удивителен мъченик за Христовата вяра, четем в неговото житие.

Веднъж, по време на един езически празник, Неофит произнесъл дръзко изобличение на празната езическа вяра в неодушевените идоли и благоговейно възхвалил истинския Бог. Местният управител напразно го увещавал да принесе жертва на идолите. Тогава той употребил върху него всевъзможни свирепи изтезания, но мъките само увеличавали вдъхновението на Неофит и той изричал все по-пламенни слова за покаяние и вразумление на езичниците.

Мъчителите търсели как да го измъчват и погубят. Пуснали срещу Неофит мечки стръвници, но те превили крака пред мъченика, а после се отдалечили. Накрая довели огромен и страшен лъв, но вместо да разкъса юношата, свирепият звяр близал нозете му. Тогава било заповядано да убият Неофит. Езичник го пронизал с един удар на копието си. Така юношата-мъченик прославил Бога със смъртта си на 21 януари 290 година.

Имен ден празнуват всички с имената: Максим, Максимилиан, Неофит.