Най-старият манастир в Европа „Св. Атанасий“ почете днес небесния си покровител

Днес, навръх деня на Св. Атанасий, стотици миряни се стекоха на едноименния манастир край чирпанското село Златна ливада, за да се поклонят на светеца, който от столетия закриля местните хора, дарява ги със здраве и берекет.

Както е по канон, свещеникът отслужи Света божествена литургия и водосвет за здраве. Макар че хубаво слънце беше огряло поляните наоколо, вятърът не си поплюваше. Но хората търпеливо изчакваха на дълга редица да им дойде редът и да влязат в храма, за да запалят свещ за здраве, да измолят мир и благополучие.

Свети Атанасий архиепископ Александрийски (ок. 296-373г.) когото още ранно-християнската църква почита като „Велик“ заради значимия му принос в богословието е считан за баща на православието и приносител на монашеството от Египет на европейския континент, споделя академик д-р Росен Милев. Британският историк сър Жулиян Хексли, един от големите авторитети в съвременната историческа наука подчертава изрично тази заслуга на Св. Атанасий за развитието на европейската християнска цивилизация в своите трудове още от преди 130 г.

След посещението и поклонението на 115 -ия александрийски патриарх Петрус VІІ през 2003 г. в манастира край село Златна ливада и хода на последвалите български проучвания откриваме, че светецът по всяка вероятност лично е основал тази обител в далечната 344 г. Тогава александрийският патриарх посещава днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика (343-344). Като четем в житието му той отсяда по пътя си близо до град Берое, днешна Стара Загора и основава манастир. Това е било неслучайно. Свети Атанасий е един от големите радетели за чистота на православната вяра и най-вече нейния постулат за светата троица в борбата срещу актуалната в онова време ерес на арианството, отричаща божествената равнопоставеност на Иисус Христос. Нему светата църква дължи разгромяването на арианската ерес и създаването на Никео цариградския символ на вярата (325 г.), а именно- Мизия и Тракия населявани тогава от траки и готи са едни от основните арени на борбата за двете основни течения в славянското вероучение.

Мястото, където е основан манастирът е избрано не само защото е близо до стратегическия тогава път Константинопол – Сердика. То се намира освен това в подножието на важна крепост, чиито останки се виждат и до днес над манастира, а също така и до тракийски нимфеи. Него явно светецът преобръща от езическо в християнско водно светилище, практика типична за онази епоха, типична за преход към новата християнска вяра.

Явно основателите на такива обители, благодарение на дарбата си, са умеели да откриват и освещават онези места, които днес наричаме лечебни енергийни центрове и които са едно от големите природно-исторически богатства на България.

Местните легенди за лековитата вода на манастирския кладенец, свързани с основаването и покровителството му от светеца, многовековният континуитет на оздравителното поклонничество, видян в атрибути и практики, познати от късната античност – преспиване в църквата с метални медальони на болното място и др., също дават основание, наред с данните от житието и на някои първоначални археологически индикации да се предполага основаването на обителта в далечната 344 г.

Уникалността на този пръв и най-стар европейски манастир , следван от „Кандида каса“ в Шотландия, основан през 360 г. и в манастира основан през 375 г. от св. Мартин в днешна Франция се допълва и от постницата в скалите над него. Това е чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост , молитва и усамотение през която поклонниците минават за здраве и благоденствие. Такива постници са част от духовния и архитектурен ансамбъл, обикновено на най-значимите манастирски обители, каквато у нас например е постницата на Св. Иван Рилски до Рилския манастир.

В своята близо 1700 годишна история манастирът многократно е разрушаван и съграждан отново. Има безспорни археологически материали за неговото съществуване през Средновековието, получени след археологически сондажи през 70-те години на миналия век и съхранявани днес в Историческия музей Стара Загора.

Легендите разказват, че тук са се крили Апостолът на свободата Васил Левски и други участници в освободителното движение. По време на комунизма, манастирът първоначално е превърнат в овчарник. Но както разказва една от многобройните легенди за него от близкото село Златна ливада, благодарение на Свети Атанасий, който обикновено се явява на сън при вземането на съдбоносни решения, отново е възстановен като монашеска обител. Нещо повече. В началото на 80-те години по идея на Людмила Живкова е построена нова голяма сграда на манастира, която и по обем и по архитектурна внушителност го нарежда и днес сред първенствуващите български манастири.

Една от новите и впечатляващи придобивки на манастира е египетската икона на Свети Атанасий в църковния храм, подарена по време на посещението тук от александрийския патриарх Петрос VІІ.

Манастирът е разположен над самото село Златна ливада на десния бряг на Стара река, сред красива природа и добре оформен хълм. Като природно-архитектурен ансамбъл той напомня на малък Царевец, включително с останките от старата римска крепост на другия хълм на реката. Така манастирският комплекс съчетаващ древната християнска традиция с рядка природна красота предлага прекрасни условия за културен и еко туризъм.

Потокът от български и чуждестранни туристи е привлечен и от многото легенди за изцерения и от поклоннически и познавателен интерес. Той бележи връх всяка година на 2 май, когато е един от храмовите празници на манастира. Другите празници, на които се чества са 18 януари , както и на 14 октомври в чест на Св. Петка Българска и параклиса в монашеското крило.

Тук се събират по няколко хиляди души. От 2004 г. манастирът е обект на засилен научен интерес от страна на историци, археолози и етнолози, които проучват най-древната му история във връзка с изследванията на началото на християнството в Европа и на богатата мисионерска и богословска дейност на Свети Атанасий. Голяма ценност също е и копие от Реймското евангелия.

+Манастирът Свети Атанасий край село Златна ливада, Старозагорска област е първият манастир по българските земи и най-старият в Европа. Проучванията на изследователския екип от Сдружение „Балканмедия“, включително и научната експедиция в манастира „Св. Атанасий“, която беше осъществена на Атанасовден на 18 януари 2004 г. доказа, че това е първият манастир, основан по българските земи и най-старият , при това действащ и днес, манастир на европейския континент“, категоричен е академик Росен Милев.

Росица Ранчева