Първото януарско пълнолуние се нарича „вълча луна“

Януарското Пълнолуние, което настъпва в 01:48 ч. на 18.01., е наречано от древните „Вълча Луна”. Календарно това е първото Пълнолуние за годината, но от гледна точка на природата, то е в средата на студения зимен сезон.

Сезон на застой, когато през деня човекът се конкурирал с вълка в опитите да осигури храната си. А в тихите и тъмни нощи, озарявани само от Луната, хората слушали воя на глутниците. Протяжен, чувствен, тъжен, страховит. Сякаш този цар на пустошта – вълкът, споделял с Луната тайните на самотната си душа.

„Вълчата Луна” за древните хора била време за свързване с тотемни покровители за осигуряване на защита срещу лоши енергии и събиране на сила. Време за завършване и освобождаване на неща, които са изиграли своята роля и е време да бъдат „пуснати” да си отидат. Време за планиране на новото начало, новия старт, новите надежди, които идвали с настъпването на пролетта.

Вълкът бил един от предпочитаните тотеми, защото символизирал сила, гордост, свободолюбивост и ум. Качествата на Вълка се свързвали с водачеството, предводителството и покровителството. Но независимо от това той оставал непредсказуем, защото имал и тъмна, дива, мистична вътрешна природа.

Според древните поверия денят на януарското Пълнолуние е отличен момент да се свържете с „дивата природа” на собственото си Аз без страх и осъждане. Да се свържете с онова, което определяте като проблем или със страхове, които ви е трудно да преодолеете.

Древен шамански ритуал съветва във вечерта на „Вълчата Луна” да седнем на спокойно и тихо място. Да се отпуснем и в мисълта си се свържете с нашия собствен тотемен Вълк-покровител.

Да визуализираме как красивото животно идва към нас – бавно, уверено и спокойно. Да почувстваме силата, свободата и куража, които ни носи – без да го отхвърляме и и без да се страхуваме от него.

Когато се почувстваме готови да се свържем, трябва да визуализираме как сядаме един срещу друг – вълк и човек – и да се погледнем в очите. После да му споделим без думи всичко, което искаме, и да приемем мъдрият му съвет. Да оставим целебната лунна енергия да ни обгърне с любов и разбиране.

Когато се почувстваме пречистени и готови, можем да си вземем сбогом с Вълка. Той ще отнесе със себе си всичките ни притеснения, а следващата година, когато по същото време се срещнем отново, ще ни разкаже за пътешествието си в необятните земи на Духа.

Можем да си наречем малък талисман – нещо, което ще е само между нас и него. Така ще можем да го „повикаме” при себе си винаги, когато почувстваме нужда от това. За да не се разделяме с усещането за любов, сила и благодарност, и да се чувстваме защитени, пречистени и благословени с нашият приятел Вълк през цялата година!

Съвременно магическо значение: Почитайте януарската Луна, като благодарите за щедрата храна и чиста вода и се опитайте да помогнете на тези с по-малко късмет.

 

Заклинание: „Луна, свети по-ярко, за да мога винаги да намеря храна за тялото, ума и душата си. Благодаря ти за твоята подхранваща енергия.“

Билки, които да ви помогнат по Пълнолуние да се освободите от негативните емоции и да прогоните разсейващите фактори, за да постигнете баланс и хармония.: Смесете лимонена трева с джинджифил или пийте чай от жълт кантарион.

Свещ, която ще ви помогне да подобрите магическите вибрации на Луната

Тъй като Пълнолунието е във вторник, свещта трябва да е червена или тъмночервена. Значение: страст, енергия, любов, сила, смелост.

Природни минерали, които ще помогнат да усилите намеренията си

Природни кристали, минерали и скъпоценни камъни са се раждали в сърцето на Земята от хиляди години, поглъщайки нейната енергия и послания заедно с тези, изпратени от Слънцето, Луната и океаните. Камъните съхраняват и излъчват тази енергия, като помагат за повишаване на личната ви енергия и изостряне на вашите психически (екстрасензорни) способности и интуиция. Те крият пулсацията на Земята, нейния дъх и могат да говорят с вас, ако сте готови да ги слушате.

Добавяйки кристали и тяхната уникална енергия към работата си с Луната, вие ще усилите нейната енергия, която ще помогне за укрепване на живота ви по невероятен начин. Когато фокусирате енергията и намеренията си върху кристалите, те ги съхраняват вътре, напомняйки ви със самото си присъствие за това, което е наистина важно. Освен красотата присъща на кристалите и скъпоценните камъни, всеки от тях носи своя уникална сила, енергия, често лечебна и влияние, които могат да бъдат използвани. Изберете ги въз основа на вашите намерения или просто използвайте камъните, които харесвате и са близо до вас. Няма значение дали камъкът е голям или малък. И не е задължително да е скъп. Много от минералните камъни са широко достъпни.

Кристали, които можете да включите във вашите лунни ритуали: лунен камък, планински кристал, селенит, молдавит, цитрин, тигрово око, зелен нефрит, розов кварц и хималайска сол.

Можете да носите кристалите като бижу (необработени, полирани или изрязани) или просто да ги носите със себе си – въпрос на предпочитание. Можете дори да ги поставите един до друг на масата или в стаята, в която медитирате или спите, или на перваза на прозореца, за да предотвратите навлизането на негативната енергия във вашето пространство. Във всеки случай те винаги ще бъдат с вас.

Най-благоприятната фаза на Луната за използване на планински кристал е Пълнолуние

Планински кристал – те са най-простите, но изключително мощни универсални кристали. Те са в състояние да усвоят всичко, което можете да поискате. Тяхната мощна енергия е особено полезна по време на Пълнолуние, но не ограничавайте взаимодействията си с тях само тогава.

Ясно формулирайте намеренията си, когато работите с планински кристал, и той ще ги приеме всички. Обърнете специално внимание на енергийните вълни, които ще ви изпрати в отговор. Със своята универсална природа, кристалът ще помогне на всеки да усили намеренията си, да противодейства на негативната енергия и да намери признание. Той също така символизира мъдростта.

Когато пред вас стоят твърде много варианти, имате различни опции и ви е трудно да вземете решение, обърнете се към силата на планинския кристал. Държейки кристала в ръцете си и като започнете да усещате неговата топлина и енергия, свържете се с енергията на Луната, за да увеличите силата. Кажете на ум или на глас: „В този час трябва да реша кое е правилно и вярно. Моля те, Луна, през погледа на кристала, насочи ме в избора ми“. Слушам мълчаливо. Надявам се да чуя моята муза.“

Ритуал с планински камък

Изберете уединено място. Запалете червената свещ. Вземете в ръце планинския кристал, започнете да гледате в него и докато се взирате, прошепнете вашите желания. Опитайте се да си представите, че ги вкарвате вътре в камъка. Напишете си списъка с желания и отгоре сложете планинския кристал. Може да ги оставите на лунна светлина през нощта, но преди разсъмване трябва да ги приберете. Това не е задължително, но подсилва енергията.

Ритуалът може да се изпълни след започване на Пълнолунието през целия ден. Трите поредни нощи може да оставяте на лунна светлина списъка и кристала върху него. Ако не можете да оставите списъка навън (друг човек не трябва да го вижда), може три вечери да зареждате само камъка на лунна светлина и денем да го слагате някъде на закрито върху списъка да предава лунната енергия.