Интерактивен екскурзовод ще има в Къщата- музей на Яворов

Клуб „Отворено общество“ в партньорство с Къща-музей “Яворов“ град Чирпан реализират проект „Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“. Проектът цели да създаде нов творчески продукт, модерен прочит на наследеното творчество и разбирането за значимостта на литературния феномен. Проектът ще се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“. Той се изпълнява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Иновативното общуване чрез дигитални технологии е истинско предизвикателство за музейните институции. Интерактивната практика ще освежи съществуващата експозиция, ще удовлетвори интересите на различните публики, ще обогати традиционното наследство на музея в Чирпан и ще донесе икономически ползи за общността. Моделът вече е успешно приложен в музеите на ЛХМ „Чудомир“ в Казанлък и Къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора.

Експозицията на Къщата музей “Яворов“ ще бъде допълнена с един нов емоционален щрих. Сензорен дисплей ще осигурява бърза навигация и оптимална визуализация на текстове и картини. Той ще въвлича активно посетителите. Проектната реализация внася и нещо непознато – използването на дигиталните възможности за ангажиране на вниманието и привличането на качествено нови публики. Впечатлено от невероятната атмосфера на дома на поета, младото технологично поколение ще бъде привлечено от възможността да избира информация само с едно докосване на тъч скрийна. И всичко – изработено с вкус и модерен дизайн, е лесно и удобно за управление, еднакво атрактивно и интересно за деца, млади хора и по-възрастни ценители.

Пейо Крачолов, прекръстен от Пенчо Славейков нa Яворов, е знакова фигура за символизма и модерността в нашата литература. Самият живот на големия български поет е достоен за екранизация. Изпълнен е с невероятни събития още от самото му раждане до трагичната смърт. Емблематичен творец, автор на метафизична, пропита с дълбок скепсис и прозрения поезия, Яворов е един от най-бележитите български автори.

В съответствие с естетическите възгледи на твореца, интерактивният екскурзовод ще разкрие необятната поетична Яворова вселена в няколко съдържателни фрагмента:

1. Кратък филмов разказ за Яворов ще внесе нов, атрактивен щрих към досегашната дейност на музея.
2. Музите на Яворов: Мина Тодорова; Лора Каравелова; Дора Габе. Любовта и към трите жени в живота на поета прераства в мечтата за света, в негов храм, в който ще съхрани красивото, светлото, чистото в човека. Като истински трагичен образ, творецът винаги се стреми към недостижимото.
3. Македония в сънищата на Яворов – писма, текстове и стихове. Единствената, вечната и най-голяма любов на Яворов остава Македония.
4. Стихове (визуализация на оригиналите + гласове). Всяко негово произведение ни докосва и се запечатва в съзнанието ни, кара ни да искаме да четем още и още от творчеството му. Той е от онези личности, чиито произведения, променят тотално българското литературно мислене и налагат нов, напълно различен начин на писане.
5. Интерактивен албум (всички ценни снимки от живота на Яворов) – детство, юношество, семейство, приятели…

Техническото обезпечаване и изработване на интерактивната комуникация са възложени на Ню Ейдж студио София – криейтив компания с професионалисти от много висок клас.

Всички икони на сензорния дисплей ще имат опция за избор на английски език, което ще улесни представянето на книжовното наследство на българския поет и пред чуждестранната публика. Интерактивната комуникация ще изведе музейното преживяване на много по-дълбоко и въздействащо ниво, ще повиши интереса на местната общност и ще осигури допълнителни образователни възможности. Проектът ще привлече и нови публики от други градове и чужбина, ще изведе Къща-музей “Яворов“ към международната културна сцена.

Сензорната инсталация ще бъде оформена модерно и атрактивно. Очаква се да бъде открита през есента на 2022 г.


#